Kinkku, sinä olet tähti

T:Teksti:

Vuosi Milla Rumin nuoruudesta: rooli televisiosarjasta, opiskelupaikka Teatterikorkeakoulusta, levytyssopimus ja nimikkoklubi.

20-vuotiaan Rumin hullu vuosi alkoi viime syksynä, kun hän sai roolin Veikko Aaltosen ohjaamasta Kansan mies -draamasarjasta. Työtä varten hän muutti pääkaupunkiin. Taakse jäi Lahti, jonne hän oli lähtenyt opiskelemaan teatteri-ilmaisua heti lukiosta päästyään.

Lahden Kansanopistossa oli syntynyt Herrasmiesteatteri-ryhmä, jonka esitysten musiikista vastasi Rumi. Kun Johanna Kustannuksen taiteellinen johtaja Riku Mattila kuuli Rumin säveltämää ja sanoittamaa materiaalia, hän otti siltä istumalta yhteyttä tähän. Jouluun mennessä Rumilla oli nimissään levytyssopimus.

Voittokulku jatkui keväällä, kun Rumi osallistui neljättä kertaa Teatterikorkeakoulun pääsykokeisiin. Toukokuussa posti toi hyväksymiskirjeen näyttelijäntyön linjalle, ja tänä syksynä alkoivat opinnot.

Hyviä asioita tapahtuu hyville ihmisille, sanotaan. Rumi, oikealta nimeltään Milla-Mari Pylkkänen, vakuuttaa olevansa sellainen:

”Mielestäni olen kiltti ja mukava ihminen! En esimerkiksi koe minkäänlaista kostonhimoa, vaikka joku on inhottava.”

Hän kertoo tapauksen yläasteen ruokalasta, kun Rumi oli santsaamassa ruokaa, koulukaveri lisäsi toisen tuolin tämän paikalle, jotta leveä takamus mahtuisi paremmin.

”Silloin lempinimeni oli Kinkku”, hän sanoo.

Nyt lisäpenkkien tarpeessa olisi Kansallisteatterin Lavaklubi, jossa Rumi bändeineen soittaa. Kuukausittaisten keikkojen lämmittelynä hän ja Herrasmiesteatterista tuttu porukka versioivat jonkin klassikkonäytelmätekstin. Ensimmäinen Milla Rumi -klubi järjestettiin Juhlaviikkojen yhteydessä, jolloin käsittelyssä oli Bertolt Brechtin Kolmen pennin ooppera. Sali myytiin loppuun.

”Esityksissä mennään paljon intuition varassa. Haluamme kokeilla ja katsoa, mitä tapahtuu. Samalla tavalla syntyvät biisinikin, koska en osaa soittaa kovin hyvin mitään soitinta”, sanoo Rumi, jonka debyyttialbumi ilmestyy ensi vuoden alussa.

Ulkopuolisesta näyttää vahvasti siltä, että Milla Rumi on ehtinyt tehdä elämässään jo aika paljon. Itse hän on kuitenkin eri mieltä – hänestä tuntuu, ettei ole ehtinyt tehdä vielä oikein mitään.

”Vastahan minä aloin lukea uutisia”, hän sanoo.

Teksti: Marko Ylitalo
Kuva: Jussi Särkilahti

Milla Rumi -klubi Kansallisteatterin Lavaklubilla (Läntinen Teatterikuja 1) 29.10. ja 26.11. sekä 17.12. Kansan mies -sarja alkaa YLE TV1 -kanavalla 24.11