Ilmainen jääkaappi-pakastin

T:Teksti:

Kun koputan huoneen numero 149 oveen, on aamu. Sisään, kuuluu venäjänkielinen vastaus. Käännän valkoisen oven hopeankiiltoista kahvaa ja käyn peremmälle. Ollaan koillissiperialaisessa Jakutskin kaupungissa opiskelija-asuntolassa.

Valentina Li, 20, näppäilee sängyllä iPhonea. Viktoria Posarova, 19, on uninen. Hän on juuri palannut elokuvateatterista, jossa näytettiin elokuvia yön läpi.

Posarova ja Li ovat olleet huonetovereita jo viime lukuvuodesta lähtien. Molemmat opiskelevat lastentarhanopettajiksi Jakutskin pedagogisessa ammattikorkeakoulussa.

Viime vuonna he majailivat toisessa asuntolassa, joka oli heidän mukaansa paljon huonompi kuin tämä. Siellä kutakin kerrosta varten oli varattu vain yksi keittiö ja suihku. Nykyisessä asuntolassa yhteiset tilat jaetaan kolmen huoneen kesken.
Vuokra ei uudessakaan majapaikassa huimaa päätä. Kaikki maksavat jaetusta huoneestaan lukukaudessa 600 ruplaa eli noin 14 euroa.

Asuntolan säännöt ovat tiukat. Ulko-ovi lukitaan yhdeltätoista illalla. Jos on poissa kolme yötä putkeen, lentää pihalle. Asuntolan ulkopuolisia kavereita ei saa kutsua kylään. Vierailevat vanhemmatkin saavat viipyä vain tuokion. Alkoholi ja tupakka on ankarasti kielletty.

Kymmenkerroksisen asuntolan varustelu on suomalaisittain vaatimaton. Pesukoneita ei ole, joten tiskit ja vaatteet jynssätään puhtaiksi käsin. Käytössä on kiertävät siivousvuorot. Jokainen huolehtii vuorollaan kerroksen siisteydestä: luuttuaa yhteiset tilat ja vie roskat.

Erityisen askeettiselta suomalaisen silmään näyttää keittiö. Kyökissä on pöydän ja tuolien seurana vain lavuaari ja liesi.
Missään ei näy esimerkiksi jääkaappia.

Ei tietenkään, koska sellaista ei tarvita, Viktoria Posarova ja Valentina Li sanovat.

Kylmää vaativat elintarvikkeet, kuten kotikylästä tuotu liha ja voi sekä kaupasta ostettu makkara ja maito, säilyvät hyvin muovipussissa ikkunan ulkopuolella.

Kylmätuotteita pidetään ikkunalaudoilla, joiden kohdalla on parveke. Siten ohikulkijat eivät ole vaarassa saada tuulenpuuskan lennättämää lihakimpaletta niskaansa.

Talvella sellainen olisi kuolettavaa, sillä silloin elintarvikkeet jäätyvät kivikoviksi.

Jakutskissa keskilämpötila on tammikuussa 43 astetta pakkasta. Silloin riittää, että ruokia säilyttää sisällä lähellä ikkunaa.

Teksti ja kuva: Lea-Maaria Borg
Tupatarkastus-sarjassa tutustutaan koteihin.