Aikuisten naisten kodissa

T:Teksti:

Hakaniemessä, aivan Pitkänsillan kupeessa sijaitsevan asunnon oven avaa Hanna Rajala. Peremmälle!

Eteisessä katse kiinnittyy asunnon levänvihreiksi maalattuihin oviin. Tapetti seinällä on riehakas. Se on ollut siinä aina 1970-luvulta lähtien, jolloin tämä asunto tuli yhteisasumiskäyttöön.

Eteisen oikealla puolella on pieni keittiö. Siellä oleva jääkaappi on kuitenkin niin iso, että se vetäisi sisäänsä isommankin perheen ruuat. Lisäksi keittiöön on mahdutettu pöytä ja sen ympärille neljä tuolia. Pöydällä on savukalaa ja pullo valkoviiniä. €¨Hanna Rajala muutti asuntoon vuosi sitten. Hän on asunut ennenkin kimppakämpissä, mutta täällä hän on viihtynyt erityisen hyvin.

Tässä kimppakämpässä asukkaiden ikähaarukka on epätyypillinen. Hanna Rajala on itse 29-vuotias. Hänen kämppiksensä ovat 24-, 50- ja 53-vuotiaita.

”Sanon kavereillekin, että on ihanaa asua aikuisten naisten asunnossa”, Rajala sanoo. Sääntöjä ei juuri ole, sillä niitä ei tarvita.

Kukaan ei pidä jatkoja asunnossa, jokainen huolehtii jälkiensä siivoamisesta keittiössä ja ostaa vessapaperia.
Kurkitaanpa hieman huoneisiin. Rajalan huone on täynnä tavara- ja vaatekasoja – hän on juuri lähdössä vapaaehtoistyöhön Azerbaidzhaniin.

Vanhimman ja pisimpään asunnossa asuneen kämppiksen huone on suurin. Huoneessa ikkunalauta on täynnä hyvinvoivia viherkasveja ja seinillä on meksikolaista taidetta.

Asunnon kuopus taas asuu pienimmässä huoneessa, joka on vanha palvelijanhuone. Sinne mahtuu oikeastaan vain vuode. Asukkailla on omat elämänsä, mutta kuulumisia vaihdetaan keittiössä. Olohuonetta asunnossa ei ole.

Yksin asuvien suomalaisten määrä on kasvanut koko ajan. Vuonna 1960 suomalaisis€¨ta 16 prosenttia asui yksin. 2010-luvulla yksin asuvien osuus on jo yli 40 prosenttia ja kasvaa edelleen.

Hanna Rajala ja hänen kämppiksensä haluavat ehdottomasti jatkaa yhdessä asumista. Kukaan naisista ei asu kimppakämpässä ensisijaisesti säästääkseen asumiskuluissa. Vaan siksi, että yhdessä on hyvä olla.

Kumpikin Rajalan viisikymppisistä asuintovereista on sanonut, että he voisivat hyvin nähdä itsensä asumassa kimppakämpässä vielä viidenkin vuoden kuluttua.

Rajalakin on tulossa ulkomaan vuotensa jälkeen takaisin Pitkänsillan kupeessa sijaitsevaan kotiin.

Teksti: Johanna Mitjonen
Kuva: Helen Korpak

Älä ole yksin! Jos sinulla on valmis kaveriporukka, hae Hoasin kaveriasuntoja. Huoneita kimppakämpissä voit etsi Helsingin yliopiston Sharetribe-sivulta.