Juoksuongelmaisten juomakerho

T:Teksti:

Verryttelyasuun pukeutunut mies seisoo keskellä rinkiä ja tyhjentää olutlasia. Ringin muodostaa noin parinkymmenen ihmisen porukka, joka on myös sonnustautunut verryttelypukuihin ja kannustaa juomalaululla.

Helsinki Hash House Harriersin viikoittainen juoksu on päättymässä. Lumien sulettua jalkakäytävät ovat taas täyttyneet sykemittarien kanssa pinnistelevistä suorittajista. Sportstracker raportoi Facebookissa kavereiden juoksukilometreistä.

Lenkkeilyllä on ikävä maine hammasten kiristystä vaativana harrasteena.

Mutta onneksi englantilaiset siirtomaaherrat ryhtyivät korjaamaan tilannetta 1930-luvulla Malesiassa. He perustivat ensimmäisen Hash House Harriers -klubin, joka yhdistää juomisen ja juoksemisen.

Sen jälkeen tylsistyneiden ekspatriaattien aloittama perinne on levinnyt ympäri maailman. Helsingin kerhossa juoksevista useimmat ovat suomalaisia, mutta moni on aloittanut harrastuksen ulkomaankomennuksella ollessaan.

Klubien perusajatus on kaikkialla sama, mutta kaljan juontia ja kuntoilua painotetaan eri suhteissa. Helsingissä lenkin varrelle ei ripotella olutpisteitä, vaan juominen rajoittuu päätösseremoniaan.

Siitä huolimatta kyseessä on selvästi lenkkikerho, jonka asenteesta kaikkien otsasuoni pullottaen juoksevien pitäisi ottaa oppia: juoksun päätteeksi juomarangaistuksia jaetaan esimerkiksi liian tosissaan juoksemisesta.

Teksti: Matti Koivisto

Helsinki Hash House Harriers kokoontuu juoksemaan kerran viikossa. Kaikille avoimien Hash Runien lähtöpaikka selviää osoitteesta hhh.reinikainen.net