Höylää naamallasi

T:Teksti:

Mairea mainosmies tilaa nugetteja.

Piip, hän heilauttaa pankkikorttiaan tummansinisen laitteen edessä ja kas, kanapalat on maksettu. Ei pinkoodia tai kuittiin söhräämistä.

MasterCardin mainosvideolla kaikki sujuu kuin rasvattu.

Tummansinisessä laitteessa lukee PayPass. Se on maksutapa, johon ei vaadita kuin sirutarra. Tänä keväänä jokainen opiskelija saa tarran ilmaiseksi, sillä Lyyra on tehnyt yhteistyösopimuksen Elisan kanssa.

Tarra liimataan opiskelijakorttiin, minkä jälkeen Lyyralla voi maksaa missä tahansa kaupassa, jossa on PayPass-laite.

Paitsi että missään ei ole piippauspömpeleitä, ei edes Unicafessa. MasterCardin sivuilta ei löydy yhtään suomalaista ostospaikkaa, jossa PayPass kävisi. Valikosta ei löydy koko maata.

Kätevää, Elisan liittymäliiketoimintajohtaja Henri Korpi.

”PayPass käy vasta muutamissa irtomaksupäätteissä ja pilottipaikoissa. Mutta kun isojen kaupan keskusliikkeiden maksupäätteiden sertifiointi on saatu tehtyä, maksutapa tulee lyömään todella nopeasti läpi”, Korpi sanoo.

Piippaustarra toimii todennäköisesti esimerkiksi Keskon ja S-ryhmän kaupoissa vielä tänä vuonna. Vähän pienemmät ketjut, kuten R-Kioski ja Alko, saattavat saada kassakoneensa kalibroitua jo kesän aikana.

Tällä hetkellä nugettien maksamista voi harjoitella lähinnä Helsingin jäähallin ravintoloissa – ne ovat niitä pilottipaikkoja.

Ensi syksynä ei tarvita enää erillisiä tarroja, sillä koko opiskelijakortti uudistuu. Kaikki korkeakouluopiskelijat, lukiolaiset ja ammattikoululaiset alkavat käyttää samanlaista korttia, jossa PayPass-siru on sisäänrakennettuna.

Uuteen korttiin saa myös pankki- ja luotto-ominaisuuden. Opiskelija, jolla on luottotiedot kunnossa, voi myös höylätä muutaman satasen verran velkaa kuussa. Isommat luottorajat vaativat jonkinlaisia tuloja.

Samalla Lyyra-kortin nimi vaihtuu ja Lyyra-sivusto lakkaa toimimasta. Uutta nimeä ei ole vielä keksitty.

Syksyllä aloittavat opiskelijat saavat uuden kortin automaattisesti, lyyralaiset halutessaan 15 euroa kustantavalla vaihdolla. Vanha kortti käy kyllä jatkossakin.

Teksti: Aurora Rämö

PayPass-tarran voi hakea Elisa Shopit -myymälästä opiskelijakorttia näyttämällä. Systeemin saa toimimaan rekisteröitymällä Elisa Lompakko -palveluun.