Ehkäisevä ihmepuu

T:Teksti:

Bill ja Melinda Gatesin säätiö käynnisti huhtikuussa kilpailun, jossa etsitään ”toisen sukupolven kondomia”. Minä olen ehkä löytänyt sellaisen.

Ihmeellisen ehkäisyvälineen esitteli minulle maanviljelijä, johon törmäsin Nepalissa matkustaessani: se on neempuu, todellinen ihmepuu.

Maanviljelijä väitti pysyneensä terveenä viimeiset 30 vuotta siemailemalla säännöllisesti puun lehdistä tehtyä kitkeränmakuista uutetta. Puuta käytetään Aasiassa myös hampaiden hoitoon, malariaa vastaan ja antiseptisten ominaisuuksiensa takia myös haavojen parantamiseen. Lisäksi sen siemenistä tehdään tuholaismyrkkyä.

Eikä siinä vielä kaikki: maanviljelijä väitti puun siemenistä valmistetun öljyn toimivan myös pomminvarmana ehkäisyvälineenä. Siis ehkäisypuu! Voiko se olla totta?

Kehitysmaiden metsänhoidon emeritusprofessori Olavi Luukkanen Helsingin yliopistosta sanoo törmänneensä tutkimustuloksiin, joiden mukaan neemöljyllä todella on spermisidisiä eli siittiösoluja lamaannuttavia vaikutuksia. Tippa neemöljyä vaginaan estää haikaran epätoivotun visiitin.

”Kliiniset kokeet ovat kiistatta osoittaneet, että neemillä on tehokas spermisidinen vaikutus yhdynnän aikana käytettynä”, Luukkanen sanoo.

Hän sanoo, että yhdysvaltalainen yritys yrittikin 1990-luvulla patentoida neemin lääketieteelliseen käyttöön. Patenttia ei kuitenkaan myönnetty, joten kuka tahansa voi jalostaa neemistä tuotteita.

Siis neemillä voisi osallistua myös Gatesien kondomikisaan, jossa on tarjolla miljoonan dollarin palkkio.

Kisan tarkoitus on tosin löytää kondomia parempi ehkäisyväline, joka ehkäisee raskauksien lisäksi myös sukupuolitauteja.

Ja sukupuolitauteja ei siittiöitä lamaannuttamalla taltuteta. Mutta toisaalta: Neempuulla voi puhdistaa haavoja, pestä hampaat, taistella malariaa vastaan, torjua tuholaisia ja ehkäistä raskauksia. Kyllä se varmasti parit sukupuolitauditkin nujertaa.

Teksti: Otto Kronqvist