Vanhan valtaajat valtasivat jälleen

T:Teksti:

Taitelija Matti J. Koponen osallistui spontaaniin valtaukseen.

Pöydällä on ruutuvihko, jossa lukee: ”Vanha vallattu!” Pöydän ääressä istuu ”kulttuuripersooniksi” itsensä esittelevä porukka.

He ovat pöyristyneitä ylioppilaskunnan aikeista häätää muun muassa Ylioppilaskunnan laulajat Vanhalta.

Vanha ylioppilastalo on useina vuosina tuottanut tappiota tai ei lainkaan voittoa, ja nyt tilanteeseen halutaan muutos. Ylioppilaskunnan laulajat ja kuorot ovat perinteisesti saaneet harjoitella Vanhalla. Nyt ylioppilaskunta kuitenkin haluaisi vuokrata tiloja ulkopuolisille, joten ylioppilaskunnan musiikki-instituutiot ovat häätöuhan alla. Niille aiotaan järjestää harjoitustilat muualta.

Tiedosta pöyristynyt Outi Popp organisoi Facebookissa ex temopre valtauksen vanhalle. Spontaaniin valtaukseen osallistunut Taina Värri piti ylioppilaskunnan aikeita häpeällisinä:

”HYYn pitäisi nousta kulttuuritoimijaksi, kun kaikkea kulttuuria ja sivistystä ajetaan alas rahan ehdoilla”, Värri sanoo.

Mukana oli myös Pekka Peltola, joka oli mukana myös alkuperäisessä valtauksessa vuonna 1968. Alkuperäiseen valtaukseen hänet vedettiin mukaan Vanhan ikkunasta, tällä kertaa viereisestä pöydästä. Hän oli heti hengessä mukana.

”Jos ylioppilaskunta kuitenkin tekee jo voittoa, miksi sitä pitää tehdä lisää?” Peltola ihmetteli.

Valtausporukan mielestä Vanhan pitäisi säilyä kulttuurin kehtona eikä sillä pitäisi tehdä rahaa taiteen kustannuksella.

Ylioppilaslehden vieraillessa valtauspaikalla viiden jälkeen iltapäivällä paikalla oli seitsemän ihmistä. Outi Poppin mukaan paikalla on pistäytynyt spontaanisti ihmisiä osoittamassa tukeaan Ylioppilaskunnan laulajille ja kuoroille, ja paikalle odotettiin vielä lisää väkeä.

Poppin mukaan valtausporukka aikoo seurata tilanteen kehittymistä ja parhaansa mukaan pitää yllä keskustelua.

Ylioppilaskunnan laulajat on osallistunut aikanaan talon rakentamiseen. Ylioppilaskunnan laulajien mielestä heidän häätämisensä on ”kulttuuriskandaali”.