Mitä seuraavaksi, oluttako?

T:Teksti:

Siinä se on, maitopömpelin vieressä. Limuautomaatti!

Pepsiä, Pepsi Maxia, 7Upia, Jaffaa ja soodavettä saa lorotella lasiin kuin missäkin laivan buffetissa. Ne kuuluvat lounaan hintaan vaihtoehtona maidolle, mehulle ja piimälle.

Ravintolahenkilökunta ei ole aivan tottunut uutuuteen: kassa katsoo asiakkaan Pepsi-lasia ja neuvoo laimentamaan sitä vedellä, sillä ”mehutiiviste on aika vahvaa”.

Toisella kassalla osataan kertoa, että ruokajuomalimut asennettiin Ylioppilasaukion linjastolle juuri ennen pääsiäistä ”ylemmän johdon päätöksestä”.

Törkeää. Missä kuidut? Hivenaineet? Terveysvaikutukset ja kehitysapu?

Ylemmän johdon päätöksentekijä, Unicafen ravintolapäällikkö Tiina Kähkönen, missähän kohtaa ruokaympyrää on limuja?

”Haluamme ravintolassa tarjota erilaisia vaihtoehtoja. Suosituksen mukaan ruokajuoma olisi lasi piimää, mutta on asiakkaan oma valinta, mitä ottaa. Toisinaan voi valita yhtä, toisinaan toista.”

Miten opiskelijat pystyvät nyt huolehtimaan ruokavaliostaan?

”Luotamme siihen, että aikuiset ihmiset ovat valveutuneita. Ravintoloissa on paljon tuotteita, jotka eivät ole terveellisiä. Ei aina voida mennä sen mukaan, mikä olisi parasta ihmiselle. Vastaavanlaista toimintaa on muiden kaupunkien opiskelijaravintoloissa, se on hyväksi havaittua.”

Ette ole oluthanoja harkinneet?

”Emme, se ei oikein lounasaikaan välttämättä mene. Myyntihinta on sen verran korkea, että se ei sopisi edullisen opiskelijalounaan kanssa.”

Limujen litrahinta sen sijaan on halvempi kuin maidon. Juuri Pepsiä automaateista tulee siksi, että Hartwall on Unicafen yhteistyökumppani. Automaatteja ei ainakaan toistaiseksi olla asentamassa muihin ruokaloihin.

Olutta saa esimerkiksi Espanjasta ja Taikin Kipsarista.

Teksti: Aurora Rämö