Dekaani: Opiskelijoiden kirjoituksiin voidaan jatkossakin puuttua

T:Teksti:

Yliopiston kansleri ottaa alkuviikosta kantaa tapaukseen, jossa joukko lääketieteellisen tiedekunnan opettajia ja tutkijoita kehotti opiskelijaa poistamaan blogikirjoituksen. Tapauksesta on valitettu myös eduskunnan oikeusasiamiehelle.

Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan dekaanin Risto Renkosen mielestä oli oikein, että tiedekunnan henkilökunta puuttui loukkaavana pitämäänsä blogikirjoitukseen. Hänen mukaansa niin on syytä tarvittaessa tehdä jatkossakin.

Lääketieteellisessä opiskeleva tyttö kirjoitti marraskuussa Eläimiä ja elimiä -nimiseen blogiinsa kuvauksen siitä, kuinka tiedekunnan opiskelijat harjoittelevat ruumiinavauksia.
Viisi lääketieteellisen tiedekunnan opettajaa ja tutkijaa närkästyi kirjoituksesta ja pyysi tyttöä poistamaan kirjoituksen. Heidän joukossaan oli muun muassa tiedekunnan opetuksesta vastaava varadekaani. Viisikko kirjoitti blogin kommenttipalstalle:

”Blogin sävy on osin sellainen, että monet ihmiset voivat kokea sen loukkaavana. Siksi pyydämme, että kirjoittaja poistaa blogin.”
Yksi poistopyynnön allekirjoittaneista oli lääketieteellisen tiedekunnan tutkija ja opettaja Pekka Louhiala.

Louhiala sanoo Ylioppilaslehdelle, että hän ja muut allekirjoittajat kommentoivat asiaa blogissa yksityishenkilöinä, eivät tiedekunnan edustajina. Louhiala ei halua tarkentaa, mikä kirjoituksessa oli hänen mielestään loukkaavaa.

Lääketieteellistä tiedekuntaa johtava dekaani Risto Renkonen sanoo, että tiedekunnan näkökulmasta opiskelijan ojentamisessa ei ollut mitään väärää.

”Tiedekunnan kanta on se, että vainajia pitää kunnioittaa. Kokeneet vainajia työssään kohtaavat opettajat ja tutkijat kokivat, että ei ole kunnioittavaa kirjoittaa tällaista. Ja minä yhdyn heidän kantaansa”, Renkonen sanoo.

Hänen mielestään opiskelijan kirjoittama teksti oli sävyltään sellainen, että sen takia joku voi jättää lahjoittamatta ruumiinsa lääketieteen käyttöön. Renkonenkaan ei halua tarkentaa, mikä kirjoituksessa hänen mielestään oli sellaista, että joku tekstin luettuaan ei haluaisi luovuttaa ruumistaan lääketieteelliselle tiedekunnalle.

”Jos yhteisöstämme leviää kirjoituksia, jotka voivat vaikeuttaa tiedekunnan ruumiiden hankkimistoimintaa, niin pitäisikö tiedekunnan olla reagoimatta?” Renkonen kysyy.

No pitäisikö?

”Ei”, Renkonen sanoo.

Yksi blogin lukija on tehnyt tapauksesta valituksen eduskunnan oikeusasiamiehelle. Valittajan mielestä blogin kirjoittajan sananvapauteen on kajottu.
Myös yliopistokollegion varapuheenjohtaja on tehnyt tapauksesta kommenttipyynnön yliopiston kansleri Ilkka Niiniluodolle. Niiniluoto ottaa asiaan kantaa alkuviikosta.

Lääketieteellisen tiedekunnan dekaani Risto Renkonen ei näe tapauksessa sananvapausongelmaa.

”Sananvapauden ritarit sosiaalisessa mediassa ovat sitä mieltä, että heillä on sananvapaus. Ja niin varmaan onkin, mutta eikö opettajilla ole myös oikeus kertoa kantansa?”

Renkosen mielestä tiedekunnan henkilökunta menetteli väärin vain siinä, että lähestyi kirjoittajaa netin kautta: ”Virheistä pitää oppia ja tässä oppi oli se, että olisi pitänyt metsästää henkilö esiin, eikä lähteä kommentoimaan asiaa netissä.”

Kirjoittaja poisti blogitekstin tiedekunnan henkilökunnan kommentin jälkeen. Teksti on kuitenkin edelleen luettavissa muun muassa täällä: http://www.paalijarvi.fi/b/ruumiiden-leikkelya.html

Teksti Vappu Kaarenoja