Viikki saa vihdoin baarin

T:Teksti:

Miska Hellgren istui koneella ja tutkiskeli Helsingin karttaa. Hän oli työskennellyt parikymmentä vuotta ravintola-alalla ja halusi vihdoin perustaa oman baarin. Hän klikkaili Google Mapsin nuolinäppäimiä, liikkui kartalla Kalliosta ensin vähän pohjoiseen, sitten pari klikkausta itään. Viikki. Vaikutti lupaavalta: 17 000 asukkaan kaupunginosa, jossa oli enemmän HOAS:in asuntoja kuin missään muussa Helsingin kaupunginosassa – alueella asui siis paljon janoisia opiskelijoita.

Sen jälkeen oli vuorossa kenttäkäynti alueelle. Vaikutti entistä lupaavammalta: Eihän täällä ole juuri mitään muuta julkista tilaa kuin kirkko, Hellgren hämmästeli. Ainoat ravintolat olivat Viikin Prisman yhteydessä oleva Chicos ja lounaskahvila, jotka molemmat sulkivat ovensa jo kymmeneltä illalla.

”Tajusin siellä käydessäni, että alueelta puuttui paikka, jossa asukkaat voisivat tavata toisiaan ja viettää aikaa”, Hellgren sanoo.

Hellgren oli havainnossaan oikeassa. Viikkiläiset itsekin ovat kyllästyneet kaupunginosansa baarittomuuteen. Alueen asukasyhdistys on luonut Facebook-ryhmän, jossa asukkaat vetoavat ravintoloitsijoita perustamaan alueelle kuppilan.

Hellgren päätti yhdessä ystävänsä Tero Hokkasen kanssa täyttää kaupunginosan baarityhjiön. Se kuitenkin osoittautui luultua vaikeammaksi. Baarille sopivaa kiinteistöä oli vaikea löytää, koska liiketiloja oli alueen rakennuksissa vähän. Ja niihinkään vähiin talojen omistajat eivät halunneet vuokralaiseksi baaria.

Elokuussa kuitenkin tärppäsi, kun alueen lounaskahvila lopetti toimintansa. Parin kuukauden neuvotteluiden jälkeen Hellgren ja ostivat kahvilalta vapautuneen tilan. Nyt paikkaa remontoidaan Kaski bistro & baria varten.

”Nimi tulee alueen historiasta”, Hellgren sanoo.

”Viikin alue on ollut kartanon viljelysmaana, ja 1500-luvulla Viikissä oli Helsingin isoimmat kaskenpolttomaat.”

Hän toivoo saavansa käsiinsä vanhoja valokuvia alueelta, jotta voisi käyttää niitä baarin sisustuksessa.

Hellgrenin ja Hokkasen tavoitteena on pitää Viikin ensimmäisen baarin avajaiset marraskuussa. Valikoimiin tulee ainakin erilaisia viskejäja vehnäoluita. Ja sehän sopii viljapelloistaan tunnetun Viikin tunnelmaan oivasti.

Kaski bistro & bar aloittaa marraskuussa Viikissä osoitteessa Latokartanonkaari 23.

Teksti: Elina Loisa
Kuva: Pietari Hatanpää