Risti ja terroristi

T:Teksti:

Olen monesti miettinyt, miksi liityin kirkkoon.

Ehkä osittain siksi, että halusin teini-ikäinen olla samanlainen kuin kaikki muutkin ja mennä riparille. Mutta ehkä vielä enemmän siksi, että pelkäsin ihan oikeasti syvällä sisimmässäni, että seurakuntaan kuulumattomille tapahtuu kuoleman jälkeen jotain pahaa.

Jälkeenpäin ajatellen pelko oli täysin absurdi. Enhän usko joulupukinkaan rankaisevan siitä, että käyttäydyn toisinaan huonosti. Enkä pelkää avaruusolentojen kaappaavan, vaikka kuljeskelen usein ilman foliokääreitä, ulkosallakin. Mutta 14-vuotiaana tuntui luonnolliselta ajatella, että pakanat joutuvat helvettiin.

Nyttemmin olen keksinyt, miksi väite taivaan porteista tuntui silloin hyvin perustellulta. Vaikka vanhempani eivät kuuluneet kirkkoon, he laittoivat minut uskonnontunneille.

Uskonto on niitä harvoja aineita, joiden opiskelu alkaa jo ensimmäisellä luokalla. Sen lisäksi ekalla tankataan vain taideaineita, matematiikkaa, äidinkieltä ja ympäristötietoa. Uskonnontunteja on joka vuosi läpi peruskoulun, kun taas esimerkiksi historian opinnot aloitetaan vasta viidennellä. Uskontoa opetetaan yhdeksänteen luokkaan asti enemmän kuin historiaa- ja yhteiskuntaoppiaa. Ja enemmän kuin mitään luonnontiedettä.

Jos 7-vuotias lapsi perehdytetään matikantunnilla laskemaan oikein yksi plus yksi ja heti perään uskonnontunnilla Isä meidän -rukoukseen, niin kyllähän Jeesus-jutut alkavat tuntua totiselta todelta siinä missä yhteenlaskusäännötkin.

On uskomatonta, miten iso huuto syntyi siitä, että hallitus päätti vähentää uskonnonopetusta yhdellä vuosiviikkotunnilla. Linjattiin, että vuodesta 2016 lähtien uskontoa opetetaan yhtä paljon kuin historiaa ja yhteiskuntaoppia nyt.

Suomen Kuvalehden päätoimittaja Tapani Ruokanen maalaili pääkirjoituksessaan terrorismimaisemia. Hänen mukaansa kristittyjen on tunnettava uskonsa ydin, etteivät ”poliittiset kiihottajat saa heitä ansaansa”. Muuten uskonnollinen terrorismi voi ruveta sikiämään, Ruokanen uskoo.

En pelkää uskonnollista terrorismia, mutta olen varma, että sitä ei ehkäistä uskonnonopetuksella. Se ehkäistään kasvattamalla lapsista sivistyneitä ja rationaalisia.

Siksi uskonnonopetus pitäisi lakkauttaa kokonaan. Eri uskontojen historiasta ja taustoista voitaisiin puhua historiantunneilla. Tulevat sukupolvet eivät kasvaisi Herran pelkoon, vaan turvaisivat tieteelliseen maailmankuvaan. Eivätkä lankeaisi kiihottajien ansaan.

Teksti: Vappu Kaarenoja
Kirjoittaja on Ylioppilaslehden päätoimittaja

Kuva: Nick Tulinen