25 sekuntia myöhemmin

T:Teksti:

Emma Taulon kirjoittamassa Mannerheim-elokuvassa ei ole kyse ihonväristä.

Emma Taulo voisi näyttää ahdistuneemmaltakin. Iltapäivälehtien viimeaikaisten otsikoiden perusteella kansa vihaa häntä.

Taulon, 27, kynästä on peräisin Yleisradion Mannerheim-elokuva. Se verovaroin kustannettu pyhäinhäväistys, jonka pääosaa esittää kenialainen Telley Savalas Otieno. Siis tummaihoinen mies.

Taulo on ollut tekemisissä elokuvien, telkkarin ja median kanssa koko aikuisikänsä. Hän on valmistunut sekä valtiotieteellisestä tiedekunnasta pääaineenaan viestintä että Metropolian käsikirjoittajalinjalta. Hän on työskennellyt esimerkiksi dokumenttifestivaali DocPointin tiedottajana ja kirjoittanut itse useita dokumentteja ja tv-sarjoja.
Mikään niistä ei ole herättänyt niin suurta huomiota kuin Mannerheim. Sota elokuvaa vastaan julistettiin pelkän 25 sekunnin pituisen trailerin perusteella.

”Toivon, että kun elokuva on näytetty, siitä voidaan keskustella elokuvana”, Taulo sanoo.

Sillä Taulo kyllä tietää mistä kirjoittaa. Hän on tutustunut Mannerheimin elämään ja persoonaan perusteellisesti muun muassa asiantuntijahaastatteluiden ja marsalkan kirjoittamien kirjeiden pohjalta.

”Uskon, että Mannerheim oli vahva ja kurinalainen. Ja yksinäinen. Uskon, että hän yritti parhaansa mukaan tehdä oikein. Ja että hän oli lempeä ihminen”, Taulo tulkitsee.

Ja nyt tämän kaiken pitäisi näkyä universaalina rakkausdraamana, jossa käytetään kenialaisen taide-elokuvan tyylikeinoja. Onko paineita? Kaduttaako?

”Ei ollenkaan”, Taulo sanoo.

Hän panee asiat mittasuhteisiin.

”Kun kuvasimme Keniassa, olosuhteet olivat hirvittävät. Se antoi perspektiiviä. Että aika hyvässä tilanteessa ollaan, jos ihmisten suurin ahdistuksen aihe on tämä elokuva.”

Mannerheim-elokuva ensi-illassa Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleilla ja Yle Areenassa 28.9. Dokumenttisarja elokuvan tekemisestä alkaa Yle Teemalla 30.9.

Teksti: Jose Riikonen
Kuva: Noora Isoeskeli