Festarit muuttivat pääkaupunkiin

T:Teksti:

David Guetta Espoon Luukissa, Regina Spektor Hietsussa. Yleensä tällaisten nimien perässä on hypätty junaan, kohti Ruis-, Provinssi- tai Ilosaarirockia. Tänä vuonna ei tarvitse poistua pääkaupunkiseudulta nähdäkseen miljoonia myyneitä hittiartisteja. Miksi ihmeessä?

Ensinnäkin livemusiikin kysyntä on kasvanut. Siitä kertoo Tilastokeskuksen ajankäyttötutkimus vuodelta 2009. Sen mukaan konserteissa käyminen on noussut kaikissa ikäryhmissä 10-20 prosenttia.

Toiseksi, uudet tapahtumat ovat pienempiä ja ketterämmin järjestettäviä kuin klassikkofestarit. Niillä on vähemmän esiintyjiä, mutta halvemmat liput. Lisäksi uutuusfestareista vastaavat kokeneet tapahtumanjärjestäjät tai ohjelmatoimistot. Esimerkiksi BoomBoxin taustalla on jättikeikoista ja konkurssiuutisista
tuttu Kalle Keskinen. Garden Partyn ja Helsinki Classic Festivalin organisoi kansainvälinen Live Nation.

Kolmanneksi, festivaalinjärjestäjät uskovat löytäneensä markkinaraon, kuten huippuartistin tai uuden konseptin. Jälkimmäistä edustaa Kuudes Aisti, joka järjestetään heinäkuun lopussa Kuudennen linjan sisäpihalla ja sen ympäristössä. Miksi perustatte uuden kaupunkifestivaalin keskelle kesälomakautta, ohjelmistosta vastaava Toni Rantanen? ”Kuudennella linjalla on nasta sisäpiha, joten olisihan rikos olla käyttämättä sitä. Heinäkuu on ainoa vaihtoehto, kun vieressä sijaitseva Kuvataideakatemia on kiinni. Sinä viikonloppuna ei ole tämän tyyppisiä tapahtumia.”

Kuudennen Aistin kattaus on kirjava: viikonlopun aikana kuullaan kaikkea punkin ja teknon väliltä. Lavalle nousevat esimerkiksi Kim Gordon & Ikue Mori, Kurt Vile & Violators, Shabazz Palaces, Imatran Voima ja Pertti Kurikan Nimipäivät. Näitä nimiä voisi löytyä Flow`stakin, jonka klubiohjelmistosta Rantanen vastaa. Suvilahdessa järjestettävässä BoomBoxissa lavalle astuvat hiphopin kotimaiset suuruudet, kuten SMC Lähiörotat, JVG, Cheek, Elokuu ja Paleface. Samat esiintyjät nähdään heinäkuussa Pipefesteillä ja elokuussa Blockfesteillä.

Helsinki Classic Festival on Kaisaniemen puistoon kohoava päiväfestari, jossa esiintyvät Sting, Hector, Rumer ja Latebird`s All Stars. Garden Party -konserttisarja järjestetään Hietsussa, esiintyjinään muun muassa Regina Spektor, Kent, Niki & The Dove, Pariisin kevät ja French Films.

Weekend Festivalilla rymytään Luukin ulkoilualueella. Ohjelmistossa on listahittejä sellaisilta esiintyjiltä kuin David Guetta, Skrillex ja Hurts.Kasvanut tapahtumatarjonta on muusikoista varmasti myönteinen asia: heidän palkkapussinsa tukevoituvat keikkaliksojen myötä. Mutta riittääkö kaikille uutuusfestareille kävijöitä? Ainakin Weekend Festivalin perjantain päiväliput on myyty loppuun. Millaiset tunnelmat ovat Kuudennen Aistin järjestäjillä?
”Olemme myyneet jo neljäsosan lipuista. Uudet tapahtumat myyvät lippunsa tosi myöhään. Niiden kohdalla menekkiin vaikuttaa esimerkiksi se, millainen sää viikonloppuna on. En ole ikinä tuntenut pelkoa. Pakkohan tässä on luottaa itseensä”, Toni
Rantanen sanoo.

Sanat: Antti Berg

15.-16.6. BoomBox Festival, Suvilahti, liput 25-130€.
16.6. Helsinki Classic Festival, Kaisaniemen puisto, liput 69€.
27.6.-29.6. Garden Party, Hietalahti, liput alk. 52€.
27.7.-29.7. Kuudes aisti, Sörnäinen, liput 34-69€.
17.8.-18.8. Weekend Festival, Luukki, Espoo, liput 59-79€.