Teekkarit ja Lääkis ovat speksibudjettikuninkaita

T:Teksti:

Päälläni on kauhtunut puku Uffista. Hervottoman isot housut pysyvät kiinni henkseleillä, jotka on piilotettu verhon takana odottavalta yleisöltä. Lakeerikenkäni ovat kuluneet esitysviikolla enemmän kuin kymmenen vuoden aikana yhteensä. Valtsikan speksin viimeinen esitys on valmis alkamaan.

 

Missään speksitiimissä tuskin teetellään mittatilaushousuja, mutta budjeteissa on suuria eroja.  Kalleimpiin spekseihin käytetään ainakin neljä kertaa enemmän rahaa kuin halvimpiin, paljastaa tuottajille tehty kysely. Valtsika ja käyttäytymistieteilijät saavat esityksen kasaan noin kymppitonnilla, kun taas juuri ensi-iltansa saaneeseen Teekkarispeksiin palaa yli 40 000 euroa.

Kysyimme tuotantotiimeiltä, onko pikkurahalla mahdollista tehdä yhtä hyvää ja näyttävää harrastelijateatteria kuin ökybudjetilla.

Jokaisella speksillä on joko sponsoreita tai muuta taloudellista tukea. Tukisummat vaihtelevat satasesta yli tuhanteen euroon. Lääkiksen speksin sponsorilistalta löytyvät muun muassa Osuuspankki ja Mehiläinen, Conduksen tukijoita ovat Viherviisikko, Valmennuskeskus ja ammattijärjestö OAJ.

Syy sponsori- ja mainostulojen eroon on klassinen: humanistien on vaikeampaa löytää sponsoreita kuin tekniikan tai lääketieteen opiskelijoiden. Myös perinteet vaikuttavat. Pitkään toimineilla spekseillä on vakituiset rahanlähteet ja uskollinen yleisö. 10 000-15 000 euron budjetilla pyörivä Humanistispeksi tehtiin tänä vuonna vasta toista kertaa, ja budjetti lähes kolminkertaistui.

Kaksi raskassarjalaista piilottelee budjettiaan. Teekkarispeksi antaa ympäripyöreän vastauksen, lääkisläiset eivät kerro mitään lukuja. Molempien budjettien tiedetään kohoavan vuosittain yli 40 000 euron.

”Emme tahdo vaikuttaa ikäviltä tai ylimielisiltä, vaan vaikeneminen johtuu huonoista kokemuksista median kanssa. Oleellisempaa on kiinnittää huomio tuotokseen kuin siihen käytettyyn rahaan”, sanoo Sanna Jääskeläinen Lääkiksen speksistä.

 

Speksit kattavat suurimman osan budjetistaan lipputuloilla. Opiskelijalippu speksiin maksaa 10-12 euroa.

Suurimmat lovet budjetteihin tekevät tilavuokrat. Valtsikalaisten käyttämän 250 paikkaisen Pop & Jazz konservatorion, KY:n ja Pykälän suosiman, 350 katsojaa vetävän Glorian sekä Lääkiksen ja Teekkarispeksin lähes 500-paikkaisen Aleksanterin teatterin välillä. Rahalla saa komeammat puitteet.

Muita suuria menoeriä ovat lavasteet, puvustus ja maskeeraus, tekniikka ja painotuotteet. Kiertueille lähtevät speksit joutuvat myös sijoittamaan pitkän pennin päästäkseen tien päälle. Maksettavana ovat tilavuokrat, majoitukset, kuljetukset ja rahojen riittäessä myös ruokailu.

Muutama speksi käyttää tuotannossaan ammattiapua. Palkkiot vaihtelevat budjettien mukaan, ja esimerkiksi Valtsikan speksissä ohjaaja tienasi vain 500 euroa usean kuukauden työstä.

”Ulkopuoliseen apuun on usein päädytty, koska meiltä ei useinkaan löydy intoa, resursseja tai taitoja kyseiseen hommaan. Palkkio on mitätön verrattuna työmäärään”, kertoo Valtsikan speksi ry:n taloudenhoitaja Heini Kaasalainen.

Speksitiimit korostavat toiminnan pyörivän vapaaehtoisvoimin. Kaikki painottavat erikseen talkoohenkeä, jota ilman opiskelijateatteria ei syntyisi missään.

”Pienellä budjetilla tehdyt speksit ovat omaperäisempiä esimerkiksi lavailmeeltään ja suurella tehdyt näyttävämpiä”, analysoi KY-speksin tuottaja Pirkko Vuorilehto.

Ulkopuolisen katsojan silmään ei suuria eroja spekseissä näy. Tekijät sen sijaan tuntevat niukan budjetin tasapainoiluna speksiarjessaan: saako pitkissä harjoituksissa joskus ruokaa, maksetaanko ensi-iltajuhlien tarjoilu omasta vai speksin pussista ja millaisissa olosuhteissa harjoituksia voidaan pitää.

 

Speksifaktaa

Helsingissä nähdään tänä vuonna kahdeksan speksiä: Condus, Valtsika, Pykälä, KY, Lääkis, TKK ja Humanisti, jotka kaikki olivat mukana kyselyssä. Lisäksi speksin tekee ruotsinkielisten lääketieteilijöiden järjestö Thorax.

Spekseihin kuuluu näyttelemisen, tanssin, musiikin ja improvisaation yhdistäminen.

Suuressa osassa ovat katsojien omstart-huudot, joiden siivittäminä näyttelijät esittävät kohdan uudestaan toivotulla tyylillä.

 

 

Sanat Verneri Ruohoranta, kuva Timo Säämänen

Teekkarispeksi Aleksanterin teatterissa 2.-5.4.
Kirjoittaja on osallistunut Valtsikan speksiin vuosina 2010 ja 2011