Taiteen ikonit uhkaavat homolakia Venäjällä

T:Teksti:

Mikä se oli? Kenen voitto? Kuka voitettiin?
Venäläinen Marina Tsvetajeva kirjoitti runon Murattiruutujen hyväilyjen alla rakastetulleen, runoilija Sophia Parnokille vuonna 1914. Nyt pätkä runosta koristaa julistetta, joka muistuttaa seksuaalivähemmistöjen olevan edelleen hiljennetty kansanosa Venäjällä. Julisteessa klassikkorunoilijan suun tukkii turkoosi sensuuriviiva.
”Julisteessa ei sanota suoraan, että homous on hyvä asia. Siinä kerrotaan faktoja, sillä Tsvetajevalla todella oli naisystävä. Siksi julistetta ei pitäisi voida luokitella propagandaksi”, kertoo kampanjan ideoineen Coming Out -järjestön tiedottaja Olga Lenkova Pietarissa.

Homomyönteisen propagandan määritelmä tuottaa tällä hetkellä päänvaivaa niin pietarilaisille HLBT-aktivisteille kuin poliiseillekin. Kaupunki hyväksyi helmikuussa lain, joka kieltää ”julkisen propagandan sodomiasta, lesboudesta, biseksuaalisuudesta, transsukupuolisuudesta ja pedofiliasta”. Propagandaksi määritellään muun muassa sellaisen tiedon levittäminen, joka edistää käsitystä ”perinteisten ja ei-perinteisten parisuhdemuotojen” tasavertaisuudesta.
”Laki ei kuitenkaan missään kohtaa määrittele, mikä käsitetään perinteiseksi tai ei-perinteiseksi perheeksi”, muistuttaa Lenkova.
Lain tulkinnanvaraisuus kävi ilmi pääsiäisviikonloppuna, jolloin Coming Out järjesti homofobian vastaisen viikon päätteeksi mielenilmauksen Pietarin keskustassa. Suunsa teipanneet aktivistit kantoivat postereita, joissa kerrottiin Tsvetajevan, säveltäjä Pjotr TÅ¡aikovskin ja tanssija Rudolf Nurejevin homoudesta.
”Kuulimme kuinka poliisit neuvottelivat pitkään siitä, mikä pitäisi tulkita propagandaksi ja kenet pitäisi pidättää”, Lenkova kertoo.
Lopulta putkaan päätyivät valtakunnallisen Coming Out -verkoston johtaja Igor KotÅ¡etkov ja lakimies Sergei KondraÅ¡ov. Jälkimmäisen julisteessa luki: Perheystävämme on lesbo. Vaimoni ja minä rakastamme ja kunnioitamme häntä. Pidämme hänen elämäntapaansa yhtä normaalina kuin omaamme ja hänen perhettään tasavertaisena oman perheemme kanssa.

KotÅ¡etkov ja KondraÅ¡ov ovat ensimmäiset propagandalain perusteella Pietarissa pidätetyt henkilöt, joiden tapausta käsitellään oikeudessa. Tuomari voi lain perusteella rapsauttaa yksityishenkilölle 50 000 ruplan (1300 €) sakot, järjestölle jopa 500 000:n (13 000 €).
Taiteilijajulisteita kantaneet aktivistit pääsivät viikonloppuna läpi poliisin seulasta, mutta muuten kampanja on vastatuulessa. Julisteiden levittäjäksi palkattu firma vetäytyi tehtävästä mahdollisen propagandasakon pelossa.
”Tilanne on absurdi. Propagandalain avulla halutaan vain saada sek­suaalivähemmistöt pois silmistä – alaikäisten oikeuksista ei puhu enää kukaan”, sanoo Lenkova.
Osa HLBT-aktivisteista on pyytänyt yrityksiä ja yksityishenkilöitä boikotoimaan Pietaria homovastaisen lain takia. Pop-ikoni Madonna ei boikottiin osallistu, vaan konsertoi kaupungissa elokuussa. Lenkova antaa tähdelle vapautuksen.
”Venäjällä HLBT-yhteisö on vaien­nettu. Jos Madonna puhuu seksuaalivähemmistöjen oikeuksista konsertissa, hänen äänensä kuulevat tuhannet.”

Sanat Verna Kuutti
Kuva Maria Kozlovskaja