Pysyvästi kaukosuhteessa

T:Teksti:

Cats On Fire -yhtyeen jäsenet ovat eläneet kaukosuhteessa jo vuosia, mutta silti he ovat pysyneet yhdessä. Pari päivää sitten ilmestyi bändin kolmas levy All Blackshirts To Me, joka julkaistaan Pohjoismaiden lisäksi Saksassa ja Yhdysvalloissa.

Hajaannuksen kanssa on opittu elämään.

”Näin se nyt vaan on. Teemme parhaamme tässä tilanteessa, eikä se ole muuttumassa”, Ville Hopponen sanoo.

Hän on kokoonpanon kitaristi, joka asuu Turussa. Samasta rannikkokaupungista löytyy myös bändin basisti Kenneth Höglund.

Pohjanlahden tuolla puolen puolestaan asuvat laulaja ja säveltäjä Mattias Björkas ja kosketinsoittaja Iiris Viljanen, edellinen Göteborgissa ja jälkimmäinen Malmössa. Rumpali Yrjö Ylijoki majailee Lappi-nimisellä paikkakunnalla lähellä Raumaa.

Kaikki alkoi Vaasasta, jossa bändi perustettiin The Smithsin ja The Kinksin innoittamana 2000-luvun alussa. Muutamaa vuotta myöhemmin suomenruotsalaiset brittipopparit päätyivät opiskelemaan Turkuun, kunnes he lähtivät kukin tahoilleen The Province Complains -debyytin jälkeen.

 

Maantieteellisestä hajautumisesta voisi päätellä, että muusikot joko matkustelevat paljon tai harjoittelevat vähän.

”On hirveä palapeli yrittää sovittaa aikatauluja yhteen. Pyrimme treenaamaan muutaman päivän kerrallaan, kun se järjestyy”, Hopponen selvittää.

Turussa sijaitsevalla treenikämpällä soittavat yleensä Cats On Firen Suomi-asukit eli Hopponen, Ylijoki ja Höglund. Kitaristi paljastaa, että helmikuussa Lontoossa heitettyä konserttia varten he harjoittelivat vain kolmistaan.

”Keikka meni silti ihan hyvin.”

Kyllä musikantit myös matkustavat: vuosien varrella he ovat soittaneet useita klubi- ja festivaalikeikkoja Britannian lisäksi Saksassa, Espanjassa, Italiassa, Ruotsissa, Tanskassa, Yhdysvalloissa ja Portugalissa. Lisäksi he ovat esiintyneet Hongkongissa.

”Kun näemme toisiamme bändin puitteissa, olemme useimmiten keikkamatkalla. Kiertueilla on kiireinen aikataulu, mutta pyrimme käymään museoissa ja syömään paikallista ruokaa”, Hopponen kertoo.

Cats On Firen suosituimmat kohdemaat ovat olleet Saksa, Espanja ja Ruotsi.

”Ulkomaankeikat ovat sujuneet hämmästyttävän hyvin ja vastaanotto ollut kiva. Harvoin olemme jääneet niistä miinukselle, mutta emme myöskään hirveitä summia plussan puolelle. Ei yhtä klubikeikkaa kuitenkaan kannata lähteä Saksaan soittamaan.”

 

Uuden levyn tiimoilta Hopponen toivoo, että bändi pääsee esiintymään Amerikan länsirannikolle, missä yhtye soitti Los Angelesissa ja San Franciscossa edellisen Our Temperance Movement -levyn julkaisun jälkeen.

”Suurin haave olisi päästä uudelleen Kaliforniaan. Myös Espanjaan olisi taas kiva mennä ja eiköhän se onnistukin.”

Vaikka Cats On Fire keikkailee nykyisin kenties useammin kotimaan rajojen ulko- kuin sisäpuolella, voi bändin nähdä kevään aikana ainakin Turussa, Tampereella ja Helsingissä.

”Se, mitä tässä yrittää saavuttaa, on tehdä sellaisia levyjä ja keikkoja, joihin voi olla itse tyytyväinen. Kun on hirveän itsekriittinen, on sekin jo saavutus.”

 

Sanat Marko Ylitalo, kuva David Portela

 

All Blackshirts To Me ilmestyi 28.3. Levynjulkaisukeikka Helsingin Kuudennella linjalla 6.4.