Anteeksi kuinka, Atlas Saarikoski?

T:Teksti:

Feministisen Tulva-aikakauslehden vt. päätoimittaja Atlas Saarikoski vietti naistenpäivää synkeissä tunnelmissa. Kun Helsingin Sanomat kysyi Saarikoskelta ja viideltä muulta naisvaikuttajalta ”Mikä muutti eniten naisten elämää sadassa vuodessa”, muut löysivät paljon myönteistä kehitystä. Saarikoski totesi kapitalismin ylläpitävän naisten köyhyyttä ja valitti, että ”naiset ovat harvoin taistelleet solidaarisesti ottaen kaikkien naisten kysymykset mukaan taisteluun”.

Atlas Saarikoski, eikös kapitalistinen talousjärjestelmä ole nostanut sadan viime vuoden aikana valtavan määrän ihmisiä köyhyydestä?

”Ei. Goldman Sachsin kumpaakaan naissijoittajaa ei lasketa. Kuka teki toimittajan läppärin, lenkkarit ja farkut ja missä työoloissa? Jos kapitalismi ei tunnu ikävältä järjestelmältä, sillä voi olla tekemistä omien etuoikeuksien kanssa.”

Et paikantanut kaikkia naisia koskevia positiivisia muutoksia. Kuinka kovasti yritit?

”Kysymys sisältää oletuksen siitä, että kaikilla naisilla pitäisi olla samanlaiset tarpeet ja päämäärät. Naiset eivät ole yhtenäinen ryhmä, eivätkä myöskään muutokset ole vaikuttaneet heihin samalla tavoin.”

Onko tasa-arvon kehitys esimerkiksi Suomessa merkityksetöntä, jos samoja askeleita ei samaan aikaan oteta kaikkialla maailmassa?

”Ei.”

Asteikolla 1-10, kuinka vakavaa maailmantuskaa podet?

”Vittuilujournalismi vähän ärsyttää, muut huolet ovat ratkaistavissa poliittisella toiminnalla.”

Saarikoski vastasi kysymyksiin sähköpostitse. 

 

Hannu Hallamaa