Poliisisaattueen ja haarukan avulla yliopistoon

T:Teksti:

Korealaiset nuoret saavat apua rankkoihin loppukokeisiin viranomaisilta ja vanhoista uskomuksista.

Korean tasavallassa lukion viimeisenä vuonna pidettävät loppukokeet määrittävät sen, saako opiskelija paikan hyvästä yliopistosta. Paikoista on kova kilpailu maassa jossa yli 80 prosenttia nuorista jatkaa lukiosta korkeakouluun. Kokeisiin ottaa vuosittain osaa jopa 600 000 nuorta, ja heistä vain puolien arvellaan läpäisevän kokeen.

”Monet opiskelijat ovat eläneet tätä päivää varten. Se, että kaikki päätetään tänä yhtenä päivänä, saattaa asettaa heidät suunnattoman paineen alaisiksi”, selitti eräs nimettömänä pysytellyt tyttölukion opettaja. Kokeista stressaantuneita opiskelijoita ajautuukin säännöllisesti jopa itsemurhiin.

Viime vuonna maassa päätettiin, että opiskelijoiden keskittymisen helpottamiseksi suihkulentokoneet kautta maan eivät saa enää nousta tai laskeutua suullisten tenttien aikana. Lisäksi autoilijoita kiellettiin tööttäilemästä autojensa torvia kokeiden aikana.

Ja jotta opiskelijat eivät jäisi jumiin liikenneruuhkiin matkalla kokeisiin, päätti maan pörssi lykätä avautumistaan tunnilla koepäivänä. Lisäksi poliisit tarjoutuivat saattamaan opiskelijat kokeisiin varmistaakseen näiden ajoissa ehtimisen.

Jälkikasvunsa menestyksen puolesta rukoilevat vanhemmat täyttävät buddhalaiset pyhäköt jo viikkoja tai jopa kuukausia ennen kokeita. Vanhat uskomuksetkin otetaan käyttöön – opiskelijoille muun muassa annetaan haarukoita auttamaan heitä ”keihästämään” oikeat vastaukset. Opiskelijoiden ei myöskään anneta syödä puuroa, sillä koreaksi fraasi ”tehdä puuroa” on myös slangia ja tarkoittaa mokaamista.

Lähteet: CNN, Weird Asia News

 

Sanat: Oona Juutinen

Kuva: Steve Johnson