Hyvishakkerit

T:Teksti:

”Red bullia riittänee aamukuuteen asti”, kirjoitti teknologiayrittäjä Andrew Peek blogiinsa myöhään viime perjantai-iltana. Hän osallistui Torontossa hackathoniin nimeltä Hack for a Cause.

Hackathoniksi kutsutaan tapahtumaa, jossa verkkovelhot kokoontuvat yhteen esimerkiksi vuorokaudeksi, viikonlopuksi tai jopa viikoksi kehittämään yhdessä uusia ohjelmia ja sovelluksia. Hyväntekeväisyysjärjestö Free the Childrenillä oli 12 tunnin ajan käytössään 60 Toronton cooleinta designeriä ja koodaajaa. Heidän tehtävänään oli kehittää järjestölle sovelluksia We Day -projektiin, jonka tarkoituksena on rohkaista lapsia ja nuoria yhteiskunnalliseen aktiivisuuteen.

Mitä 12 tunnissa sitten syntyi? Yhdeksän hienoa ideaa karttapalvelusta rahalahjoitusten seurantasovellukseen. Jos teinit eivät niillä lämpene parantamaan maailmaa, saavat järjestöjyrät syyttää itseään.

Hyväntekeväisyyskoodareita on liikkeellä muuallakin. Globaali Random Hacks of Kindness -yhteisö järjestää joulukuun alussa neljännen hackathonin, jossa nörtit ympäri maailmaa kokoontuvat keksimään teknologiaratkaisuja humanitaarisiin ongelmiin. Viime kesäkuussa ratkaisuja etsittiin yhtä aikaa muun muassa Lusakassa Sambiassa, Santiagossa Chilessä ja Trentossa Italiassa.

Toissavuotinen RHOK-innovaatio on muun muassa ”I`mOK” -tekstaripalvelu, jota käytettiin laajasti Haitin ja Chilen maanjäristysten yhteydessä viime vuonna. Kun kriisin hetkellä puhelinverkko uhkaa tukkeutua, applikaation avulla rekisteröitynyt voi tiedottaa yhdellä viestillä lähimmilleen olevansa kunnossa.

Myös Helsinki suunnitteli osallistuvansa joulukuun hackathoniin, mutta kaupungista ei löytynyt tarpeeksi innokkaita järjestäjiä. Suomalaisilla taitajilla taisivat olla muut projektit mielessä. Jospa seuraavalla kerralla tehtäisiin jotain salasanojen hakkeroimista hyödyllisempää?

RHoK Global December 2011 -tapahtuma ympäri maailmaa 2.-4.12.
www.rhok.org

Sanat Maria Ruuska, kuva RHOK Berlin 2011 -tapahtumasta, @anked/flickr