”Luteet eivät ole asumiseste”

T:Teksti:

Tiedätkö sinä mikä lude on?

Wikipedia kertoo seuraavaa:

Se luetaan yhdeksi eläinmaailman sinnikkäimmäksi lahkoksi. Tieteellisten tutkimusten mukaan luteet viihtyvät pakkasessa aina -18 celcius asteeseen saakka  ja ne pystyvät pidättämään hengitystään jopa 8 kuukautta. Pärjäävät myös ilman ruokaa kahdeksan kuukautta. Se lude, joka puree ihmisiä, on nimeltään lutikka eli seinälude (Cimex lectularius). Alkujaan se on ollut pelkästään lepakon loinen, mutta se on sopeutunut myös ihmisen ja joidenkin lemmikkieläinten loiseksi. Se imee isäntäeliöltään verta öisin. Imentäjäljet kutiavat eri ihmisillä eriasteisesti.

Tuholaistorjunta.com sanoo, että luteiden esiintyminen vähentää talon arvostusta merkittävästi, ja että lutikkamyrkytys on syytä toteuttaa heti ensimmäisen havainnon jälkeen.

Kuulin kuitenkin viikonlopun bileissä seuraavaa:

HOASin talo X ja kaverin koti oli saanut ludetartunnan. Sen sijaan, että koko talo olisi myrkytetty välittömästi, hoidettiin hommaa huoneistokohtaisesti, sillä ei haluttu levittää paniikkia luteista. Eli aina kun joku löysi luteita, piti olla yhteydessä, ja sitten vasta tuli tyyppi tekemään asialle jotain.

Hei haloo, kaikki tietää, että jos on öllejä, pitää koko talo myrkyttää kerralla, koska öllit viihtyy ilmastointikanavissa, piilossa erilaisissa paikoissa ja leviää tosi näppärästi ympäriinsä. Naapurit saivat tietää ludetartunnasta keskustelemalla
keskenään.

Eww.

Noh, kaveri ajatteli, että myrkytyksen jälkeen luteet olisivat kadonneet. Mitäs kuitenkin kävi? Ludetartunta tuli uudestaan, koska taloa ei hoidettu kerralla kuosiin. Bilevieras ei voinut olla kotonaan, joutui vaihtamaan lähes kaiken omaisuutensa ja menemään evakkoon vanhempiensa luo. (Kyllä minäkin menisin, jos kädestä löytyisi aamuisin kutisevia puremajälkiä.)

Miten olisi vuokranalennus? Tai jonkunnäköinen helpotus tilanteen huomioon ottaen? HOASin vastaus on tyly: Luteet eivät ole asumiseste.

Siis se, että jonkun muun hallinnoimasta kämpästä, jonka huolto kuuluu myös jollekin muulle, löytyy tyyppejä, jotka imee verta – ei ole asumiseste, edes tilapäisesti? Hyi helkkari.

Arvatkaa muuten korvasiko laaja kotivakuutus mitään patjojen uusintahankintoja tai muita? Ei tietenkään. Tuholaisten aiheuttamat vaivat on tulvan ohella niitä, jotka ei vaan kuulu vakuutuksen piiriin.

niin aion päästä täältä nopeasti pois.