Karhukaiset matkustavat Marsiin

T:Teksti:

Ja toivottavasti palaavat elossa kotiin.

Parhaillaan avaruudessa viilettää kohti Marsia monilajinen joukko tutkimusmatkailijoita. Matkalaiset asuvat kämmenelle mahtuvassa kiekossa, joka on kiinnitetty venäläiseen luotaimeen. Luotaimen tarkoituksena on hakea näytteitä Marsin Fobos-kuusta. Samalla selvitetään, selviävätkö karhukaiset ja muut pieneliöt lähes kolme vuotta kestävästä matkasta ankarissa olosuhteissa.

Hankkeen takana on yhdysvaltalainen Planetary Society, joka on aiemmin vienyt pieneliöitä tutustumaan lähiavaruuteen sukkulan mukana. Nyt tehtävän avaruusmatkan tarkoituksena on selvittää, voisiko Maan elämä olla peräisin Marsista. Karhukaisen ja kumppaneiden olojen kapselissa kerrotaan simuloivan meteorin ympäristöä.

Ajatus elämän kulkemisesta taivaankappaleiden välillä on vanhaa perua. Ensimmäisinä asiaa pohtivat muinaiset kreikkalaiset.

”Panspermia-teorian mukaan maailmankaikkeudessa on itiöitä kaikkialla, ja elämä olisi voinut tulla maapallolle avaruudesta,” sanoo avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja Turun yliopistosta.

Valtaojan mukaan teoria elämän siirtymisestä meteorien mukana nousee esiin tasaisin väliajoin. Turun yliopistokin on puuhannut aiheen parissa.

”Olemme tutkineet, missä olosuhteissa ja millä todennäköisyydellä eliöitä voisi siirtyä planeetalta tai tähdeltä toiselle meteorien mukana. Harva kuitenkaan uskoo, että elämä olisi saanut alkunsa Marsissa ja siirtynyt sieltä maapallolle.”

Valtaojan mukaan jo aiemmin on selvinnyt, että karhukaiset kestävät jonkin aikaa avaruuden tyhjiötä ja muutenkin karuja oloja. Nyt alkava matka on merkittävä astrobiologinen koe.

”Tällä Fobos-lennolla testataan tarkemmin sitä, löytyykö karhukaisia tai muita eliöitä, jotka voisivat kestää näitä olosuhteita vuosikausia.”

Karhukaiset ovat melkoisia kovanaamoja, joten ne saattavat matkasta selvitäkin. Entä jos jotain menee pieleen ja pikku mönkijät pääsevät vapaaksi Marsiin?

”Olisi aika ikävää, jos niin kävisi”, Valtaoja sanoo. Sen perusteella, mitä Marsin olosuhteista tiedämme, eivät ne siellä kuitenkaan leviämään pääsisi.”

Karhukaisten matka Marsiin näytti torstaina kuitenkin tyssäävän Maan kiertoradalle. Kantoraketin laukaisu onnistui, mutta luotaimen rakettimoottori ei käynnistynyt suunnitelmien mukaisesti. Venäläisinsinöörit yrittävät kuumeisesti saada luotainta toimimaan, mutta jos yritys epäonnistuu, putoaa koko laitos takaisin Maahan. Ylioppilaslehti seuraa tilannetta.

Hannu Hallamaa