Helsingin valtaajat toivovat pakkasta

T:Teksti:

Torikokouksen leiriytyjät toivovat, että ankara talvi toisi lisää huomiota viestimissä.

Suuren sotilasteltan kamiinan torvesta nousee hento savukiehkura. Lämpötila on harmaana marraskuisena iltapäivänä enää pari astetta plussan puolella, joten puunkulutus Toriko-kouksen leirissä Helsingin Kansalaistorilla kasvaa. Aktivisti Ville Iivarinen on juuri lähdössä hakemaan lisää klapeja Keravan vankilasta, joka on osoittautunut luotettavaksi polttoaineen toimittajaksi.

”Talvi ei pelota. Mitä ankarampi siitä tulee, sen parempi.”

Miksi ihmeessä?

”Saamme suuremman huomion mediassa, jos talvi on kylmä”, Iivarinen sanoo.

Epäilemättä.

”Ja sitten keväällä saamme suuret joukot liikkeelle”, sanoo Turusta Helsingin leiriin vierailemaan tullut Omar El-Begawy.

Kevääseen on vielä aikaa, joten Helsingin torikokoustajat ovat varustaneet leirinsä muun muassa asuntovaunuun rakennetulla saunalla. Aktivistien ydinjoukkoon kuuluu Helsingissä noin 30 ihmistä, jotka yöpyvät Musiikkitalon ja Sanomatalon väliin pystytetyssä telttakylässä. Iivarisen mukana joukossa on mukana ihmisiä laidasta laitaan: osa käy töissä, toiset opiskelevat, jotkut ovat työttömiä. Hän itse on opiskelija.

”Ne, joiden pitää aamulla mennä töihin, menevät useimmiten yöksi kotiin.”

Myös ihmisten motiivit torikokoustamiseen vaihtelevat. Iivarinen itse on paikalla vastustamassa velkavetoista taloutta. Hän haluaisi ottaa pankeilta pois kyvyn luoda rahaa luottoekspansion kautta. Iivarinen sanoo, että nykyinen rahajärjestelmä täyttää pyramidihuijauksen piirteet.

Jotkut kokoustajat vastustavat rahavaltaa, toisilla on taustaa ympäristöliikkeistä. Leiri on avoin kaikille, ja päätöksenteko perustuu kokouksissa saavutettavaan konsensukseen.

Nyt paikalla olisi median edustaja, joka haluaisi huomioida leiriytyjiä. Minkä pitäisi muuttua?

Se, millaisen yhteiskunnallisen muutoksen jälkeen leiriä ei enää tarvita, on vielä mietinnässä. Paikalla olevat leiriläiset tuumivat, että ohjelma jalostuu ja tarkentuu kokouksissa synkkinä talvi-iltoina. Yksimielisyyden saavuttaminen ei ole kovin nopeaa: Helsingin leiri perustettiin 20. lokakuuta, ja ensimmäinen julkilausuma putkahti ulos neljä viikkoa myöhemmin. On vain parempi, että kevääseen on vielä aikaa.

 

Sanat ja kuva Hannu Hallama