Roskaleffojen monet kasvot

T:Teksti:

Löydä oma suosikkisi roskaelokuvagenreistä ja bongaa sen edustaja viikonlopun Nightvisions-festivaaleilta.

 

Splatter eli lätistely

Mustalla huumorilla höystettyä verellä läträämistä. Lätistely jakaantuu sisään- ja ulospäin suuntautuvaan sen mukaan, kaavitaanko ihmisen sisuksia pellolle vai räjäytetäänkö hänet eri ilmansuuntiin. Jako suoli- ja ei-suolisplatteriin tehdään sen mukaan, suoritetanko väkivallanteko hitaasti ja kiduttaen (suolisplatter) vai nopeasti (ei-suolisplatter).

Deadball (2011)
Sunnuntai 30.10. Maxim 2 klo 03
Pienenä Jubei tappoi isänsä baseballsyötöllään. Hän päätyy nuorisovankilaan, jossa jöötä pitää sadistinen natsidomina. Vangit taistelevat hengestään baseball-ottelussa, jossa verta suihkuaa patoaltaan verran.

 

Gore- eli suolisplatter 

Ihmisruumis revitään sadistisesti riekaleiksi. Hollywood-elokuvissa kuolema on valheellisen nopea, mutta gore näyttää kuolemiseen liittyvän tuskan turvallisesti valkokankaalta.

High Crime (1973)
Lauantai 29.10. Maxim 2 klo 20
Italocrime-klassikossa komisario Belli (Franco Nero) jäljittää heroiinin salakuljettajia korruptoituneessa Genovassa. Hidastetut selkään ampumiset, yliajamiset ja koukuilla lävistämiset ovat inhottavaa katseltavaa.

 

Eksploitaatio eli riistoelokuva

Vetoaa yleisön alimpiin vaistoihin. Usein riistoelokuvan nimi lupaa päihteitä, väkivaltaa ja seksiä (Hollywood Chainsaw Hookers).

Hobo with a Shotgun (2010) Perjantai 28.10. Maxim 1 klo 17.30
Kulkuri (Rutger Hauer) saapuu Scumtowniin, jossa kokkelia kiskovat anarkistit kiduttavat viattomia ohikulkijoita. Hobo ja kiltti katuhuora käyvät vastahyökkäykseen. Elokuva on Jouni Hokkasen mukaan pokkaus 80-luvun Troma-elokuville sekä kunnianosoitus Rutger Hauerin roskaelokuvauralle. ”Äärimmäisen viihdyttävä ja kauniisti kuvattu.”

 

Kalkkuna

Niin huonosti tehty elokuva, että se viihdyttää. Yleisnimeä voi käyttää minkä tahansa roskagenren elokuvasta.

”Kalkkuna-sana juontaa juurensa 80-luvulle Medvedin veljesten The Golden Turkey Awards -kirjasarjaan”, Hokkanen kertoo. Ed Woodin Plan 9 From Outer Spacen maine kalkkunaelokuvien ykkösenä juontuu samoista niteistä.

Morituris (2011) 

Perjantai 28.10. Maxim 2 klo 23.30

 

Sleaze

Muun roskan ohella niljakasta erotiikkaa, usein väkivallalla tai riistolla höystettynä. Kauhu ja erotiikka yhdistyvät sleazemaisesti esimerkiksi italialaisen Joe d’Amaton leffoissa.

Ator – Taisteleva kotka (1982) Sunnuntai 30.10. Maxim 1 klo 07

Korjattu, päivitetty ja laajennettu versio Jouni Hokkasen ja Nalle Virolaisen kirjasta Roskaelokuvat ilmestyi syyskuussa.

Nightvisions Maximum Halloween 3011 -festivaali 30.10. asti. www.nightvisions.info 

 

Jutta Sarhimaa