Netti söi vapaaehtoiset

T:Teksti:

Nuorten aikuisten tekemä vapaaehtoistyö vähenee.

Kiinnostaisiko rakentaa hieman yhteisöllisyyttä? Ai ei kiinnosta? Onneksi olkoon, olet aivan tavallinen suomalainen opiskelija. Nuorten suomalaisten satsaus vapaaehtoistyöhön on laskenut vuosikymmenessä, kertoo suomalaisten harrastuksia kartoittava Tilastokeskuksen ajankäyttötutkimus. Kun vielä vuonna 1999 yli neljännes 15-24-vuotiaista kertoi tekevänsä vapaaehtoistyötä, vuoden tutkimuksessa 2009 osuus oli vain reilu viidennes. Kaikkein nuorimpien, 10-14-vuotiaiden kohdalla pudotus oli vielä rajumpi. Myös opiskelijoista vapaaehtoistyötä tekee noin viidennes.

”Ehkä nuorten käyttämät areenat ovat muuttuneet. Verkkovaikuttaminen on ilmeisesti vähentänyt kiinnostusta perinteiseen järjestötoimintaan”, sanoo Tilastokeskuksen Elinolot-yksikön tutkija Riitta Hanifi.

”Vapaaehtoistyö on ollut perinteisesti väylä, jonka kautta kerrytetään sosiaalista pääomaa. Ehkä tämä nyt saadaan nettiyhteisöjen kautta. On kuitenkin mahdollista, että vapaaehtoistyö alkaa kiinnostaa nykynuoria näiden varttuessa. Kaikkea vapaaehtoistoimintaa ei voi siirtää nettiin, vaan fyysistäkin työtä tarvitaan.”

Toisin sanoen järjestötoiminta ei enää kiinnosta, kun verkossa voi nähdä kavereita ja päästä pätemään.

Opiskelijat tekevät eniten vapaaehtoistyötä opiskelija- tai nuorisojärjestöissä. Kaikkien nuorten aikuisten keskuudessa suosituin vapaaehtoistyön muoto on toimiminen urheiluseuroissa ja liikuntakerhoissa. Hanifin mukaan esimerkiksi puoluetoiminta ja ammattijärjestöaktivismi eivät innosta kuin keski-ikäisiä. Tämä ikäryhmä, 45-64-vuotiaat, on muutenkin aktiivisinta vapaaehtoistyön saralla. Heidän osallistumisprosenttinsa on yli 30.

Aktiivisimmin vapaaehtoistyötä tekevät korkeakoulutetut. Outona pomppauksena näkyy maatalousyrittäjien nousu. Noin 40 prosenttia heistä tekee vapaaehtoistyötä. Kasvua vuodesta 1999 on kymmenen prosenttiyksikköä.

Ehkä Suomen tulevaisuus onkin vanhuksissa. Seniorit jaksavat painaa 65 vuotta täytettyäänkin, ja tämä näkyy heidän tekemänsä vapaaehtoistyön lisääntymisessä.

Hannu Hallamaa

Vuonna 2011 vietetään Euroopan vapaaehtoistoiminnan vuotta.
www.tuntitili.fi