Särmikkäämpää sirkusta aikuisille

T:Teksti:

Seksiä, veriroiskeita ja väkivaltaa. Sirkus on nyt lapsilta kiellettyä.

Turun Cirque Dracula teki kesällä  sirkusta ja varieteeta yhdistävän esityksen, josta saattoi nauttia boheemisti viinilasin äärellä. Viikon päästä Tampereella järjestettävä Circus meets Burlesque -tapahtuma puolestaan tuo lavalle ensimmäisen suomalaisen burleskia esittävän sirkusakrobaatin.

Elokuussa Tallinnan uuden sirkuksen festivaali Tsirkusepuu huipentui Meelis Kubon ja Charlekasin veriseen taikurishow`hun, joka kertoi tarinoita alamaailman puoskarien kirurgisista operaatioista. Suurissa yhdysvaltalaisissa sirkustuotannoissa kuten Cirque du Soleilin Zumanityssa ja Cirque Berzerkin Beneathissa on mukana kabareeta, burleskia ja karmivia tarinoita.

Yhtäkkiä kaikkialla tuntuu törmäävän jännittävään, aikuisille suunnattuun sirkukseen. Kyllähän sirkus maistuu makeammalta ravintolapöydässä, romanttista kabareetunnelmaa henkivässä variteteeteltassa. Ja mieluiten tietysti seksillä ja väkivallalla höystettynä.

 

Cirque Draculan tuottajan Teresa Termosen mukaan seksi- ja kauhuelementtejä sisältävä aikuisten sirkus on Euroopassa kasvussa.

”Keski-Euroopassa järjestetään paljon vastaavanlaisia esityksiä. Saksassa ja Belgiassa ohjelmisto on ympärivuotista”, Termonen sanoo.

Kun sirkusakrobatia kohtaa varieteen, syntyy erikoisefekteillä terästettyä teatteria. Ebon Grayman kaartelee Draculana näyttävästi liinojen varassa kuin uhriaan piirittävä petolintu.

”Esitykset myytiin loppuun. Tällaiselle löytyy kyllä yleisöä, jos vastaavaa järjestetään”, Termonen sanoo.

Tämä viesti pitäisi saada Los Angelesiin. Milloin Suomeen tuodaan Cirque Berzerkin Beneath-show? Vuonna 2009 ensi-iltansa saanut sirkuskabaree on tuonpuoleisen synkkä karnevaali, jota kehutaan seksikkääksi ja kammottavaksi. Spektaakkelin tyyliä on yritetty kuvata sellaisilla sanoilla kuin post-goth ja post-rave.

Vaikka aikuisille suunnattu, erotiikkaa ja kauhuelementtejä hyödyntävä sirkus onkin vasta rantautumassa Suomeen, seksin ja väkivallan yhdistäminen sirkukseen ei ole uusi idea. Uuden sirkuksen keskuksen johtaja Tomi Purovaara kertoo, että sirkus oli hyvin ronskia aina 1800-luvun alkupuoliskolle asti. Silloin sirkuksesta tuli Yhdysvalloissa suurta liiketoimintaa, ja siitä alettiin muokata perheviihdettä.

Suomessa aikuisille suunnattuja esityksiä on tuottanut esimerkiksi Circus Mundus Absurdus. Numerot perustuvat pääasiassa fyysisen kivun kestämiseen: esiintyjät kävelevät lasimurskassa ja roikkuvat lihakoukuista.

 

Suomen ensimmäinen burleskiakrobaatti

Sirkuksen ja burleskin liitto siunattiin Suomessa melkein heti kun burleski-ilmiö rantautui maahan. Circus Ruskan järjestämissä Circus meets Burlesque -bileissä on nähty molempia taidemuotoja rinnakkain vuodesta 2008, mutta niitä ei ole yhdistetty. Ei, ennen kuin sirkustaiteilija Emilia Tengvall eli Miss Acrolicious (kuvassa) astui rajan yli ja yhdisti esityksessään burleskin akrobatiaan.

Turussa, Moskovassa ja Lahdessa opiskellut Tengvall, 32, on päivisin opettaja Kuopion sirkuksessa. Hänen roolihahmonsa Miss Acrolicious syntyi viime marraskuussa ja ammentaa opettajakokemuksesta.

”Teen tuoliakrobatiaa ja riisun samalla opettajatyylistä ammentavaa jakkupukua pois. Hahmo on aika herkkä, ei erityisen roisi.”

 

Ammattiakrobaatit pystyvät viemään burleskin uusille alueille. Cirque du Soleilin Yhdysvalloissa esitettävä Zumanity-show on osoitus siitä. Monet Zumanityn burleskinumerot, kuten miesparin hurja tango tai bondage-kissan kiehnaus korkealla köysissä, vaativat sirkusammattilaisten osaamista.

Miss Akrolicious ei tarvinnut ulkomaisia esikuvia sirkuksen ja burleskin yhdistämiseen.

”Mitä nyt katselin vähän Youtubesta. Esimerkiksi Empress Stahta, joka yhdistää burleskia ilma-akrobatiaan”, Tengvall sanoo.

Tosiaan, Ylioppilastalolla huhtikuussa The Champagne Circus -tapahtumassa esiintynyt Empress Stah tekee lavalla äärimmäisiä asioita.  Keisarinnan hahmoihin kuuluvat muun muassa itsemurhapommittaja ja impotentti pedofiili. Esityksissään hän esimerkiksi roikkuu kattokruunussa, lävistää lihaansa piikeillä, juo omaa vertaan ja loihtii jalokiviä sukuelimestään. Tällaisia temppuja ei nähdä Tampereella, vielä.

Sanat Markus Kuokkanen
Kuva Juha Hartikainen

Circus meets Burlesque Tampereen Klubilla 10.9., liput 16/18 €.
۬burlesque.circusruska.com