Edustajistovaaleihin voi joutua värvätyksi tahtomattaan

T:Teksti:

Nimeä pyydettiin paperiin, kun ilo oli ylimmillään. Kaksi vuotta sitten Pinja (nimi muutettu) oli fuksi, ensimmäistä kertaa Eteläsuo­malaisen osakunnan rapujuhlissa ja kovassa kännissä. Kun vanhempi opis­kelija kysyi kauniisti, Pinja suostui.

Seuraavana päivänä hän kysyi kaveril­taan, mitkä ihmeen vaalit yliopistolla on tulossa. Pinja oli värvätty edustajis­tovaaliehdokkaaksi, vaikka hän ei edes tiennyt, mikä edustajisto on.

”Kai se selitti, mutta olin kännissä.”

Edustajistovaalit tulevat taas ja ehdokasrekrytointi käy kuumana. Ehdokkaaksi voi ilmoittautua 19. syyskuuta asti.

ESO:n vaalipäällikkö Antti Björk­lund kiistää, että fuksien bilevärvää­minen olisi osakunnan käytäntö. Ylioppilaslehden tietojen mukaan tämän syksyn rapujuhlissa ei holtitonta ehdokashamuamista näkynyt­kään.

”Meillä on ehdokkaiden suhteen tarkka seula. Vaalipäälliköt soittele­vat vielä lopuksi ehdokkaat läpi ja kysyvät, haluavatko he varmasti olla mukana”, Björklund tähdentää.

Pinjallekin soitettiin, mutta hän ei tohtinut enää kieltäytyä.

Esolaiset eivät suinkaan ole ainoita, joiden rekrytointitaktiikoista kulkee outoja juttuja. Legenda kertoo, että värvääjiksi on monissa ryhmittymis­sä taktikoitu parhaimman näköiset aktiivit.

Pohjois-Pohjalaisessa Osakun­nassa on traditio, että vaalipäälliköt soittavat läpi pohjalaisten kämpissä asuvien osakuntalaisten ovikellot ja kyselevät ehdokkuushaluista. HYAL taas tunnetaan ainejärjestöaktiivien painostamisesta. Eräs järjestöjyrä sai eteensä valmiiksi täytetyn ehdo­kaskaavakkeen, josta puuttui enää hänen allekirjoituksensa.

Kansalliset Ylioppilaat eli kokoomus­opiskelijat ovat myös ahkeria värvääjiä. Vaalipäällikkö Antti Pynttäri painot­taa, että tänä syksynä yhtään ehdokas­kaavaketta ei ole täytetty kännissä. Eh­dokkaita tarttui mukaan muun muassa avajaiskarnevaaleilta. Ei kuitenkaan tarpeeksi – kansylaiset myös soittelivat läpi ainejärjestöaktiiveja.

”Selvitimme, että ketkä ovat sel­laisia, joiden ideologia kohtaisi mei­dän ideologian.”

Ainakin yhden vasemmalle kallel­laan olevan ainejärjestöaktiivin koh­dalla selvitys epäonnistui.

”Jos joskus olen tehnyt jotain po­liittista, se on ollut taidelukiolaista teenjuontia vallatussa talossa”, hän kertoo hämmentyneenä. Hän kiel­täytyi ehdokkuudesta.

Ehdokkuus kannattaa ehdottomas­ti, jos opiskelijapolitiikka vähänkin kiinnostaa, mutta leikkiin ei kannata lähteä vain kuuluakseen porukkaan.

Maria Ruuska

Edustajistovaalit 18.-19.10, ennakko­äänestys 12.-13.10.