Ääritosikot romahti, tekohymyt piti pintansa

T:Teksti:

Protesti perinteisiä hallituspuolueita kohtaan satoi rillien laariin. Elitistiseksi leimattu puolue voitti sekä gallupit että vaalit.

Huhtikuun eduskuntavaaleissa näkyi kansan kyllästyminen kolmeen vanhaan suurpuolueseen. Solmiot, ääritosikot ja tekohymyt menettivät ääniä etenkin ”älykkömäiselle” Suomen rillit -puolueelle sekä kahdelle pienpuolueelle, viiksille ja parroille.

Rillit-puolueen kannatus kasvoi 18 prosenttiyksikköä verrattuna edellisiin eduskuntavaaleihin ja se kasvatti paikkamääräänsä 12 henkilöllä. Rilleissä on miehiä edelleen kaksi kertaa enemmän kuin naisia. Kansa odottaa Mikko Alatalon johtamilta rilleiltä muutosta, mutta suunta on vielä epäselvä.

Viikset lähes kaksinkertaisti edustajapaikkansa: sen kannatus kasvoi jopa 80 prosenttiyksikköä. Siitä huolimatta puolue pysyy edelleen eduskunnan pienimpänä, vaikka Eero Reijonen sai paikan tarkistuslaskennan jälkeen. Ilman Ben Zyskowiczin ja Pertti Virtasen habitusta viiksien ei olisi onnistunut kasvattaa kannatustaan näin runsaasti. Toiseksi pienimpänä puolueena jatkaa parrat, vaikka se saikin kaksi lisäpaikkaa. Jani Toivola pääsi uutena ehdokkaana ensi yrittämällä sisään ja Ville Niinistö loikkasi partoihin.

Myös otsatukat lisäsi kannatustaan. 30 prosenttiyksikön huimasta noususta huolimatta ryhmä ei kirinyt lähellekään neljää suurinta. Pienen kääty-puolueen kannatus puolestaan kääntyi alaspäin. Hurja 20 prosenttiyksikön lasku verotti käädyiltä neljä eduskuntapaikkaa vuoteen 2007 verrattuna. Myös solmioiden alamäki oli samaa luokkaa, tosin vielä jytkympi: kannatus laski peräti 23 prosenttiyksikköä. 20 ehdokkaan menetys pudotti vielä viime hallituskaudella toisena olleen puolueen uuden eduskunnan kolmanneksi.

Näiden vaalien dramaattisimmat äänestystulokset koettiin kahden perinteisen suurpuolueen, ääritosikkojen ja tekohymyjen, kannatuksissa. Ne menettivät ääniä yhteensä peräti 20 eduskuntapaikan edestä. Puolueet vuosivat kannatustaan varsinkin rilleille ja viiksille, jotka pystyivät kampanjoillaan esittämään sekä älymystöön että oikeistoon vetoavia puheenvuoroja.

14 prosenttiyksikön lasku pudotti ääritosikot eduskunnan neljänneksi, kun se vielä edellisvaaleissa oli toiseksi suurin. Vaikka tekohymyt menettivät kannatustaan yhdeksän prosenttiyksikköä, puolue säilyi eduskunnan suurimpana. Sitä ei pudottanut edes rillien äänivyöry.

Haastavat hallitusneuvottelut Säätytalolla aloitetaan hymyjen Alexander Stubbin johdolla. Nähtäväksi jää, jatkuuko tekohymyjen yhteistyö ääritosikkojen kanssa vai joutuuko viime vaalien kakkonen oppositioon. Neuvotteluista on odotettavissa hankalat, mikäli rillit ei ole valmis lähentymään perinteisiä populistipuolueita. Konsensushenki näytti kuitenkin heräävän jo vaali-iltana, kun Alatalolta kuultiin elitistisempien kantojen ympäripyöristymistä kynnyskysymysten, kuten eurokriisin ja maahanmuuttopolitiikan, kohdalla.

Marko Ylitalo

Näin tutkimus tehtiin: Ylioppilaslehti vertaili Helsingin Sanomissa (20.3.2007 ja 19.4.2011) julkaistuja  kansanedustajien kuvia kaksissa edellisissä eduskuntavaaleissa. Tutkimuksessa laskettiin, kuinka monella edustajalla on silmälasit, viikset, parta, solmio ja otsatukka. Lisäksi tarkasteltiin kansanedustajan ilmettä: hymyä tai tiukkaa totisuutta. Äänten korjauslaskennan mahdollisesti aiheuttamat muutokset on otettu huomioon. Tuloksissa on virhemarginaali molempiin suuntiin.