Oudot kesätyöt

T:Teksti:

Strippari, keinosiementäjä ja city-kaninmetsästäjä. Näinkin voi opiskelija viettää kesänsä.

 

Keinosiementäjänä Savossa
Eläinlääketieteen toisen vuoden opiskelija Niina Oksman, 22, työskenteli viime kesän Pohjois-Savossa keinosiementäjänä – ja sinne hän aikoo nytkin.
”Isäntä tai emäntä pitelee lehmää hännästä, kun hoidan siemennyksen. Peräsuoli tyhjennetään sonnasta, sillä suolen puolelta on autettava spermalastin menemiseksi oikeaan paikkaan”, Oksman kertoo. Siispä hommassa on sekä työnnettävä metallinen sonnin spermaa täynnä oleva ruisku lehmän emättimeen että oma suojahansikoitu käsi eläimen peräaukkoon.
”Jos hännänpitelijä on joku peräkammarinpoika, saa samalla toisinaan kuunnella härskejä juttuja”, Oksman sanoo.

Palkka: noin 1700 € / kk (n. 11 € / tunti)

Kaninmetsästäjän kaupungin puistoissa
Metsäteknologian opiskelija Olli Muhosen, 22, kesätyö Helsingin kaupungin city-kanien metsästäjänä alkaa oikeastaan vasta kesän lopulla, kun kanien rauhoitusaika päättyy 31. elokuuta.
”Pyydämme kaneja verkoilla öisin, koska ne liikkuvat eniten pimeällä. Työaika on iltakymmenestä neljään aamulla. Kolmen hengen tiimistä kaksi säikyttää kaneja kohti puiston laidassa olevaa verkkoa ja yksi vahtii verkon luona”, Muhonen kertoo. Työ vaatii metsästyskortin. Kanit tapetaan katkaisemalla niiltä niska. Ne suolistetaan, pakastetaan ja toimitetaan Korkeasaareen leijonien ruoaksi.

Palkka: 13 € / tunti (yölisä otettu huomioon)

Stripparina sisäkköasussa
Ensi kesänä geologian opiskelija Irina Tundra, 23, strippaa polttareissa ja tekee eroottisia kuvauksia luonnon helmassa. Tundra tekee opiskelujensa ohessa strippaus- ja mallikeikkoja ympäri vuoden. Stripparina hän viihdyttää asiakkaitaan esimerkiksi sisäkön, sotilaan tai pörröisen eläimen rooliasussa. Käsistään kätevä nainen ompelee monet asuista itse.
”Työ vie keikoille ympäri Suomea Lappia myöten. Useimmiten esiinnyn kuitenkin pääkaupunkiseudulla”, Tundra kertoo.

Palkka: 15 – 170 € / tunti (vaihtelee paljon, koska keikat niin erilaisia)

Pellenä huvipuistossa
Venla Takkinen
, 23, viettää kesänsä pellepuvussa tai puujaloilla kävellen.
”Olen ollut jo monena kesänä töissä Linnanmäellä muun muassa Rolle-Pellen hahmossa. Innostuin hommaan alun perin sirkusharrastukseni kautta”, vaatetusalan opiskelija Takkinen kertoo. Lapsille vilkuttelu, jongleeraus ja poseeraaminen ovat hänestä mukavaa hommaa. Työtä tehdään aina puoli tuntia kerrallaan ja sitten pidetään pieni tauko. Työpäivä kestää neljästä kahdeksaan tuntia.

Palkka: 8,5 € / tunti

Perhoskartoittajana Ahvenanmaalla
Biologian opiskelija Tuomas Kankaanpää, 26, käyttää kesätyössään GPS-laitetta, hiippailee ihmisten pihoilla ja eläinten laitumilla, vuolee maastosta löytämiään keppejä tunnistettavan näköisiksi ja nostelee pinseteillä perhosentoukkia koeputkiin. Kankaanpää on ollut mukana Helsingin yliopiston täpläverkkoperhosen elo- syyskuun kahden viikon tutkimuskartoituksissa monena vuonna ja aikoo taas maastoon – tietenkin.
”Parhaita kokemuksia on, kun `kuningatar Silviaksi` ristimämme hienosti pukeutunut nainen tarjosi puutarhassaan kahvia ja omenapiirakkaa minulle ja työparilleni”, hän kertoo.

Palkka: Noin 10 € / tunti

Joulusuklaata pakkaamassa
Kun muut makoilevat heinä- elokuun helteissä rannalla ja toivovat, ettei kesä koskaan loppuisi, Jenni Lindstedt, 23, huolehtii siitä, että suomalaisilla riittää suklaata lohduksi pimeään talveen. Sosiaalialan opiskelija Lindstedt on työskennellyt Fazerilla kausityöläisenä jo useamman vuoden. Joulun konvehtien pakkaaminen alkaa heinäkuussa.
”Suklaata saa syödä tauoilla rajattomasti, mutta ei koskaan tuotantolinjalta. Työntekijöille naposteltavaksi tarkoitettu suklaa on eri paikassa. Itse en ole vielä kyllästynyt siihen”, Lindstedt sanoo.

Palkka: Noin 10 € / tunti (ilman vuorolisiä)

Sanat: Sofia Virtanen
Kuva: Jari B. Miettinen