Bugeja päässä

T:Teksti:

Popmaailmassa kolme ja puoli vuotta on pitkä aika, indierockissa ikuisuus.

Niin kauan on siitä, kun Let`s Dance to Joy Division ja Moving to New York täyttivät tanssilattiat.

Siinä ajassa yhtye ehtii muuttua.

”Olisimme voineet julkaista uuden levyn jo puolitoista vuotta sitten. Meillä oli tarpeeksi lauluja ja olisimme niin tehneetkin, ellei levy-yhtiö olisi toppuutellut”, kertoo The Wombatsin basisti Tord Øverland-Knudsen kotoaan Liverpoolista Brit Awards -gaalan jälkeisenä päivänä.

Jälkiviisaasti hän myöntää, että kakkoslevystä ei tällöin olisi tullut yhtä hyvää kuin vasta huhtikuun lopussa ilmestyvästä This Modern Glitchistä, joka nauhoitettiin Los Angelesissa neljän eri tuottajan kanssa.

Glitch on tietokonejargonia ja tarkoittaa tahattomia häiriöitä ohjelmistossa tai laitteistossa. Øverland-Knudsen selittää, että nimi viittaa ihmisten pään sisässä oleviin bugeihin. Esimerkiksi kappale Anti-D kertoo laulaja-kitaristi Matthew Murphyn ensilevyn aikaisesta masennuslääkekuurista.

Kuulostaapa vakavalta. Aiemmin The Wombatsin on kuultu versioivan Take That -poikabändiä ja Postimies Pate -lastenohjelman tunnusmusiikkia, jonka Øverland-Knudsen tulkitsi äidinkielellään norjalla.

”Olemme aina ottaneet musiikinteon tosissamme. Ensialbumilla yritimme hakea ironista kierrettä iloisen musiikin ja ei niin iloisten lyriikoiden välille. Niinpä monet varmaan luulivat, ettemme ota mitään vakavasti.”

Basistin mukaan tulevalla kakkos­albumilla musiikki ja sanoitukset ovat A Guide to Love, Loss & Desperation -debyyttiä (2007) enemmän samaa sävyä keskenään, tummempia kuin ennen.

”Tekstit ovat ehkä vähän aikuismaisemmat. Se kuulostaa pahalta, mutta niin se on.”

Siitä huolimatta uuden levyn singlelohkaisu Tokyo (Vampires & Wolves) on osoittautunut yhtä tanssikelpoiseksi kuin Let`s Dance to Joy Division, jonka NME-lehti valitsi julkaisuvuotensa ”parhaaksi tanssilattian täyttäjäksi”.

Laulu Last Night I Dreamt puolestaan tuo väistämättä mieleen The Smithsin Last Night I Dreamt That Somebody Loved Me -klassikon.

”Yksi levy-yhtiön tytöistä on Morrisseyn hyvä ystävä. Hän soitti laulun Morrisseylle, joka sanoi rakastavansa The Wombatsia. Kun kerran hän antoi hyväksyntänsä, päätimme pitää nimen ennallaan.”

Marko Ylitalo

The Wombats esiintyy Helsingin Nosturissa 28.3. Helsingin Nosturissa 15.9. This Modern Glitch -levy ilmestyy 26.4.