Helvetinkoneiden kisa

T:Teksti:

Rube Goldberg -kone on laite, joka suorittaa yksinkertaisen tehtävän mahdollisimman monimutkaisesti jonkinlaisen ketjureaktion avulla. Kone on saanut nimensä yhdysvaltalaiselta sarjakuvapiirtäjältä, joka esitteli piirroksissaan koneita kuten automaattinen suunpyyhin, hammastahnanpursotin ja polkuvoimalla toimiva perunankuorija.

Yhdysvalloissa järjestetään keväisin lukuisia Rube Goldberg -koneiden valmistuskilpailuja. Parhaiten tunnettu on Rube Goldberg Machine Contest -niminen kisa, joka järjestetään tänä vuonna Purduen yliopistossa Indianassa 26. maaliskuuta. Vuoden 2011 kilpailutehtävä on rakentaa kone, joka kastelee kasveja. Koneessa pitää olla vähintään 20 toimintoa ja sen toiminta saa kestää korkeintaan kaksi minuuttia.

Tässä japanilaisten taidonnäyte. Kone kokkaa nuudelit maailman vaikeimmalla tavalla.

Ja tässä kätevä apuväline aamu-unisille. Laite avaa verhot herätyskellon pirinän avulla.