Anteeksi kuinka, Olli Silvén?

T:Teksti:

Oulun yliopiston koulutusrehtori Olli Silvén sanoo (HS 30.1.), että yliopisto ei haluaisi periä lukukausimaksuja Eta-alueen ulkopuolelta tulevilta opiskelijoilta, mutta haluaisi ”hyviä opiskelijoita”. Etenkin venäläiset ja kiinalaiset voivat pitää Silvénin mukaan maksuttomia opintoja huonoina. Oulussa 11 maisteriohjelmaa maksaa syksystä 2012 alkaen 7 500-15 000 euroa.

Olli Silvén, jos hyviä opiskelijoita saa kouluun vain rahalla, ovatko nykyiset opiskelijanne huonoja?
”Ulkomaisten opiskelijoiden laatu vaihtelee, hakijoiden enemmän kuin valittujen. Ihan helkkurinmoinen määrä on hakijoita, joiden päämotiivi on EU- tai Schengen-alueelle pääseminen. Käytännössä näitä maita ovat Ghana, Nigeria, Norsunluuranniko ja Irak sekä muut levottomat alueet, joilta on muuttopainetta Eurooppaan. Lukukausimaksujen myötä meille tulee myös apurahajärjestelmä, joka kattaa lukukausimaksut kokonaan, jos opinnot etenevät suomalaisen täyden opintotuen tahdissa.”

Onko lukukausimaksujen tarkoitus siis karsia pois perusteettomat afrikkalaisten hakemukset?
”Tarkoitus on karsia pois kaikki muulla kuin opiskelumotiivilla saapuvat. Uskon, että ulkomaisten opiskelijoiden hakemukset tulevat kokeilun myötä lisääntymään. Oli lukukausimaksuja tai ei, Euroopan ulkopuolella yleensä vain ylemmän keskiluokan lapsilla on varaa lähteä ulkomaille opiskelemaan, ja he usein tulkitsevat lukukausimaksut laadun takeeksi. Näin minua on valistettu varsinkin kiinalaisten ja venäläisten suusta.”

Maria Manner