Balkanin kuningas

T:Teksti:

Kun saksalaismuusikko Stefan Hantel jättää viikset ajamatta, vetää karvalakin päähänsä ja alkaa murtaa englantia itäeurooppalaisittain, hänestä tulee Shantel, Balkan-discon kuningas. Dj-settinsä aikana hän kutsuu yleisön lavalle tanssimaan, tarjoilee vodkashotteja ja laulaa selällään keskellä tanssilattiaa. Suomalainen yleisö hoilaa Disco Partizani -hittiä ulkomuistista ja lausuu oikein myös romaniankieliset säkeet. Naiset hikoilevat ripsarit poskille ja miehet riisuvat läpimärät paitansa. Tunnelma Shantelin loppuunmyydyllä Suomen-keikalla on raivokas. Mikä Balkan-discossa saa kuulijat hurmokseen?
”Balkanilainen musiikki on suunniteltu koskettamaan ihmisen syvimpiä tuntoja. Sitä on soitettu vuosisatoja häissä, ristiäisissä ja hautajaisissa – tilaisuuksissa, joissa tunteet ovat pinnassa. Sen rytmit ja sävelkulut tuntuvat ruumiissa ja koskettavat alkukantaisia tunteita jossain järkeä syvemmällä”, Shantel sanoo. Hän on Euroopan Balkan-buumin suurin nimi, joka myy nykyään keikat loppuun nopeammin kuin tunnetuin kollegansa, legendaarinen Goran Bregovic.

Stefan Hantel aloitti electro-dj:na frankfurtilaisilla klubeilla. Hän sai jonkin verran nimeä ja kiersi soittamassa ympäri Saksaa melkein 20 vuotta. Sitten hän kyllästyi.
”Aloimme päteä ja hifistellä teknon eri alalajeilla. Ketä oikeasti kiinnostaa, soittaako dj minimal teknoa, microhousea vai tech housea? Ihmiset ovat kuulleet kyllikseen hiottua ja laskelmoitua musiikkia. Balkan-pop on vastareaktio viileälle tyylikkyydelle ja markkinavetoiselle musiikkibisnekselle”, hän sanoo.
Hantel alkoi tutkia balkanilaista musiikkia ja soittaa sitä Frankfurtin klubeilla. Hän perusti oman levymerkin ja rahoitti koko homman omasta pussistaan.
”Kollegani kysyivät, miksi heitän urani hukkaan ja haaskaan aikaani typerään folk-pelleilyyn.”
Yleisö kuitenkin ihastui. Shantel on kahden vuoden aikana soittanut yli 300 keikkaa ympäri Eurooppaa.
”Suurin osa yleisöäni on tavallisia länsieurooppalaisia musiikinkuluttajia. Suurimman vaikutuksen musiikki kuitenkin tekee toisen polven siirtolaisiin, jotka ovat syntyneet lännessä ja oppineet peittelemään jugoslavialaisia ja romanialaisia juuriaan. Klubeilla he voivat olla ylpeitä alkuperästään.”

Shantelin omat juuret ovat Bukovinan alueella Romanian ja Ukrainan välissä. Muusikko vieraili länteen paenneiden isovanhempiensa kotikylässä ensimmäisen kerran vuonna 1991.
”Se oli erikoinen matka. Tunnelma oli aivan kuin Borat-elokuvasta. Tajusin, että en voi tehdä tästä maailmasta kopiota ja siirtää sitä saksalaiselle klubille. Minun on yhdistettävä se toiseen puoleen syntyperääni, läntiseen Eurooppaan.”

Jotakin Borat-matkasta jäi käteen. 15 vuotta kotiseutumatkailun jälkeen Shantelin musiikkia kuultiin Sacha Baron Cohenin samannimisessä elokuvassa, ja Cohen on esiintynyt Shantelin keikoilla Saksassa.
”Sacha tekee kriittistä huumoria ja satiiria. Maailmassa tarvitaan taidetta, joka ravistelee yhteiskuntarauhaa. En tykkää kaikista stereotypioista, joilla Sacha elokuvassa leikkii, mutta olen todella tyytyväinen, että elän maassa, jossa tuollainen huumori on mahdollista. Jossain Iranissa siitä joutuisi vankilaan tai hirteen.”
Stereotypioista puheen ollen – Romania on tehokkaasti valjastettu palvelemaan saksalaismuusikon show`ta. Kiertueella Shantelia tahdittavat isoviiksiset romanimuusikot ja musiikkivideoilla hän esiintyy hauskana, mutta vähän takapajuisena kaakkoiseurooppalaisena hurmurina. Miten Balkan ottaa vastaan wannabe-balkanilaisen?
”Mitä tarkoitat? Olen Kreikan top-10:ssa ja Turkin listaykkönen. Guchan trumpettifestivaaleilla minua rakastetaan. Olen Balkanilla ikoni. Ainoastaan länsieurooppalaiset toimittajat jaksavat jankuttaa autenttisuudesta. Tiedän, että viljelen stereotypioita, mutta mitä sitten? Jos musiikkia tehdessään miettii, mikä on poliittisesti korrektia, ei synny hyvää musiikkia. Syntyy lantaa. Hevosenlantaa.”

Kuka?

Stefan Hantel, taiteilijanimeltään Shantel, on saksalainen muusikko, tuottaja ja dj. 2000-luvun alussa hän alkoi tehdä Balkan-vaikutteista discoa ja poppia, johon hän miksasi romanimusiikkia ja vaskipuhaltimia. Hän on julkaissut 20 levyä, joista seitsemän sisältää Balkan-discoa. Vuonna 2006 Shantel sai BBC:n Award for World Music -palkinnon.

Himottaa
Kuntosali.

Kaduttaa
En keskustellut isovanhempieni kanssa kun he olivat vielä elossa.

Kyrpii
Applen Itunes. Musiikin ei pitäisi olla sidottu firmaan tai formaattiin.

Maria Pettersson
Kuva Hugo Sanchez/Essay Recordings