Älä usko eduskuntaa

T:Teksti:

Hei abi. Aloitat kohta korkeakouluopintosi. Niiden aikana sinua anellaan, syyllistetään ja painostetaan valmistumaan nopeasti. Kansanedustajat ja yliopistojen henkilökunta kiristävät opiskelun ehtoja ja yrittävät saada sinut ulos putkitutkinnolla. He haluavat, että menet töihin ja alat maksaa heidän eläkkeitään niin pian ja niin paljon kuin mahdollista.
    Älä kuuntele heitä. Kapinoi, marise ja kierrä säädöksiä niin paljon kuin voit. Suorita jättiläismäisiä sivuainepaketteja, joista ei näytä olevan tutkinnon kannalta mitään hyötyä. Käytä Kielikeskusta häpeilemättä hyväksesi ja opiskele ainakin kolme uutta kieltä. Lähde vaihtoon vähintään kahdesti, mieluiten mahdollisimman kaukaiseen ja outoon maahan. Heiluttele keskisormea ja huutele hävyttömyyksiä Eduskuntataloa kohti matkallasi kuudennentoista sivuaineesi luennolle. Sivisty – se on opintojen tarkoitus. Jos hyvin käy, opiskelet itsellesi ammatin. Jos käy vielä paremmin, opiskelet valtavan mielenkiintoisia asioita ja päädyt valtavan mielenkiintoiseen työhön, jolla ei välttämättä ole mitään tekemistä opintojesi kanssa. Fyysikkona aloittanut, lääketieteeseen vaihtanut ja filosofiasta valmistunut mies sai tänä syksynä vakituisia töitä toimittajana.
    Abisyksynä yrität päättää, mikä sinusta tulee isona. Pelkäät, että valitset väärin. Päädyt opiskelemaan ainetta, joka ei olekaan sinua varten, kykit 40 vuotta tylsissä töissä ja sinusta tulee katkera ja pahansisuinen. Huoli pois, niin ei käy. Jos valitset väärin, se ei haittaa. Ainetta voi aina vaihtaa ja yliopistolla voi haahuilla kunnes oikea ala löytyy. Oikean alankin voi löytää monta kertaa – olemme sukupolvi, joka tuskin kykkii yhdellä alalla eläkkeelle asti. Parikymppisenä kutsumusammatti voi olla copywriter, nelivitosena tekee mieli puutarhuriksi. Alan vaihto on ok, jopa eduskunnan mielestä. Samat papat, jotka töykkivät meitä eläkkeenmaksajikseen, saarnaavat elinikäisen oppimisen tärkeydestä.
    Opiskele niin pitkään kuin hyvältä tuntuu ja valmistu vasta kun tiedät, mitä haluat tehdä. Ehdit tienata eläkerahoja ainakin 30 vuotta. Älä anna eduskunnan, opettajien tai vanhempiesi painostaa itseäsi valmistumaan ennen kuin olet todella valmis päästämään opinnoista irti. Olet ensisijaisesti vastuussa itsestäsi, vasta toissijaisesti Suomen hyvinvoinnista.

Maria Pettersson