Vastaansanomista

T:Teksti:

Vastaopinto-opas antaa vinkit opintojen pidentämiseen ja pervoiluun yliopistolla.

”Onks sulla sitä?”
Tuore, painokoneenlämpöinen kirjanen vaihtaa omistajaa. Olen syksyn kuumimman opinto-oppaan haltija.
Opiskelijatoiminta-verkoston Vastaopinto-opas ilmestyi keskiviikkona 29.9. Opasta on painettu vain 500 kappaletta, joista valtaosa on jo jaettu.
Vastaopinto-opas jatkaa siitä, mistä viralliset oppaat eivät ole kehdanneet tai halunneet kertoa.

Oppaasta löytyy ensimmäinen lukemani ymmärrettävällä kielellä kirjoitettu teksti opintotuen hallinnasta. Luku nimeltä ”Muistilista paskaduuniin menevälle opiskelijalle” sisältää timmin listan asioista, jotka suoraan lukionpenkiltä opintojen ohessa tehtäviin töihin astuvan on syytä tietää. Vieressä komeilee varoituslista ”paskoista työnantajista”.

Oppaan sivuilla puhutaan pervoilusta (eli queer-toiminnasta) yliopistolla ja annetaan vinkkejä byrokraattien petkuttamiseen. Ohjeita on tarjolla myös siihen, miten saada lisää opintoaikaa jos on sattunut jäämään opintojen nopeutta seuraavan Etappi-järjestelmän haaviin. Ja miksi piti odottaa Vastaopinto-opasta saadakseen selkeät ohjeet siihen, miten reagoida seksuaaliseen häirintään yliopistolla tai miten järjestää opintopiirejä ja saada niistä opintopisteitä?

Vahvasti vasemmistolainen kirjanen ottaa myös kantaa esimerkiksi perustuloon ja luokkaeroihin. Leipätekstiä rikkovat sarjakuvat ja iskulauseet. ”Sinun ei ole pakko sopeutua yliopiston heterofasistisiin käytäntöihin!”

Oppaan lopusta löytyy kirjallisuusluettelo.
”Askarruttaako toimeentulo?
Ei hätää, kirjallista apua on saatavilla:
-Canth, Minna: Köyhää kansaa
-Dante: Helvetti
-Helsingin yliopiston ylioppilaskunta: Opiskelijoiden toimeentuloselvitys
-Kontula, Anna: Punainen eksodus.”
Rahat Vastaopinto-oppaan kustantamiseen kerättiin mainosmyynnillä. Oppaan takasivuilta löytyvät mm. Gaudeamuksen, Vastapainon ja Helsingin Yliopiston Akateemisten Piraattien mainokset.

Idea Vastaopinto-oppaaseen lähti kirjan toimittamiseen osallistuneen Suvi Hansteen mukaan halusta koota Opiskelijatoiminta-nimisen ryhmän toiminnassa syntyneitä ajatuksia yksiin kansiin. Ryhmittymä on parin vuoden ajan järjestänyt opintopiirejä, tapahtumia, manifesteja ja valtauksia. Tarkoitus on purkaa yliopiston epäkohtia, joista Hanste kertoo esimerkin:
”Periaatteessa opetuksen tulisi olla avointa, mutta opetustiedot on salasanan takana Almassa.”

Opiskelijatoiminta-ryhmä kertoo nettisivuillaan käyvänsä kamppailua yksityistämisiä vastaan ja sanoutuvansa irti voittoa tavoittelevasta yliopistosta:
”Katsomme, että vaikka meitä ei ehkä Suomessa ja Pohjoismaissa ole ajettu vielä yhtä ahtaalle kuin muualla, sama kapitalistinen voitontavoittelun, yksityistämisen ja tehostamisen logiikka on muuttamassa tilannetta myös meillä. Tieteen kaupallistava yliopistolaki, entisestään kallistuva asuminen sekä peruspalveluiden maksullistaminen ovat osia tästä kehityskulusta, aggressiivisen voitontavoittelun uusista aluevaltauksista.”

 

Olli Sirén