Täällä vartioin minä

T:Teksti:

Tavastia-klubin eteiskäytävän päässä seisoo bikerin, nallekarhun ja merirosvon risteytykseltä näyttävä kerberos.
    Hänen tehtävänään on vartioida, että vain hyvin käyttäytyvät ihmiset pääsevät nauttimaan hikisen rockmusiikin, kalliin alkoholin ja nihkeän asiakaspalvelun päihdyttävästä yhdistelmästä. Hänelle ei vittuilla, häntä ei huijata eikä hänen isällistä auktoriteettiaan kannata kyseenalaistaa.
    Hän on Pokla – Tavastian pitkäaikaisin ja legendaarisin ovimies.
    Vaikka Juhani Merimaata pidetään Tavastian portinvartijana, oikeasti ylintä valtaa talossa käyttää vuodesta 1991 ovea vahtinut Pokla. Hänen ohitseen ei kävele kukaan, jos hän niin päättää. Siksi Pokla palkittiin Lärvi-Femmalla vuoden 2005 Femma-gaalassa.
    Tänä vuonna Facebookiin perustettiin faniryhmä Pokla Appreciation Society, jossa on nyt noin 700 jäsentä Jenni Vartiaisesta Joel Melasniemeen. Pokla seikkaili joitakin vuosia sitten myös Melasniemen Ilta-Sanomiin piirtämässä sarjakuvassa.
    Legenda ei olisi legenda, ellei häntä varjostaisi mystiikan verho. Kukaan ei osaa kertoa Poklan ristimänimeä. Haastatteluja häneltä ovat yrittäneet saada niin Hesari kuin Image ja Iltalehtikin, mutta turhaan. Ylioppilaslehden haastattelusta Pokla kieltäytyi näillä sanoilla: ”Kaikki tuntevat apinan, mutta apina ei tunne ketään. Apinalle on heitelty tarpeeksi sokeripaloja. Enää en niitä kaipaa.”

Isällinen auktoriteetti Poklalla oli hallussa jo 18 vuotta sitten. Nykyisin thrash metal -yhtye The Scourgerissa soittava Timo Nyberg muistelee lämmöllä Poklan kainalossa viettämiään hetkiä.
    ”Stonen keikalla vuonna 1992 daivasin lavalta Poklan niskaan, eikä se tykännyt siitä. Se otti musta puolinelsonin ja lähti raahaamaan pihalle. Olin niin huikassa, että luulin Poklaa yhdeksi mun kaveriksi. Kumautin sitä kyynärpäällä köliin niin kovaa kuin pystyin, ja siitähän se vasta suivaantui. Lensin kuin leppäkeihäs pakkaseen. Siitä lävähti ikuinen porttari”, Nyberg kertoo.
    Historiallisen porttikiellosta teki se, että välikohtaus äänitettiin ja julkaistiin myöhemmin levyllä.
    ”Stonen Free-levyllä Janne Joutsenniemi spiikkaa ennen Day of Death -kappaletta, että `seuraava biisi on omistettu Timo Nybergille`.”
    ”Vuosia myöhemmin olen jutellut Poklan kanssa tapahtuneesta. Se vain tuhahti koko asialle.”
    Myös Radio Novan juontaja Pauliina Tuomola on saanut Poklalta ”ikuisen” porttikiellon.
    ”Vähän ennen 18-vuotispäivääni Pokla sattui katsomaan mun henkkareita ja huomasi ne väärennetyiksi. Hän tietysti hermostui. Olin 17 ja omistin koko maailman, joten huusin `ei se oo mun syy, jos et osaa tehdä duunias` ja `ei se oo mun syy, jos et saa naista`. Yritin vielä samana iltana sisään hiukset kiinni ja eri paita päällä, mutta en tietenkään päässyt. Silloin Pokla totesi, että `sulla on nyt ikuinen porttari – ainakin siihen asti, kunnes olet täysi-ikäinen`.”
    Seuraavan kerran Tuomola kokeili onneaan täysi-ikäistymisensä jälkeisenä päivänä. Hän onnistui livahtamaan Tavastialle Tarot-yhtyeen Marco Hietalan vanavedessä.
    ”Olin hyvin nöyränä. Pokla päästi mut sisään ankaran näköisenä, mutta luulen, että häntä vähän hymyilytti. Olemme nykyisin väleissä.”

Kaapelitehdas Oy:n toimitusjohtaja Stuba Nikula on myös Pokla Appreciation Societyn jäsen.
    ”Puolituttuni tippasi Poklaa Tavastialta lähtiessä. Jäin pohtimaan, etten ole itse tainnut koskaan tipata, kun tuntuu tyhmältä antaa rahaa ihmiselle, joka on enemmän kaveri kuin palveluammatissa kohdattava työntekijä.”
    Nikula kysyi asiasta Poklalta, joka sanoi arvostavansa enemmän hyvää pihviä kuin kolikoita vanhalta Tavastian keikkatyöläiseltä.
    ”Seuraavalla viikolla kävin hakemassa Wotkin`sin tukusta puolitoista kiloa brasilialaista härän sisäfilettä ja vein sen Poklalle. Kyllä se aika pitkään kiitteli. Kertoi maistuneen, muttei ilmassa mitään isoa tunneryöppyä ollut.”
    Toimittaja-muusikko Nalle Österman sai oppia jo yli 15 vuotta sitten, että Pokla arvostaa hyvää ruokaa.
    ”Olin jotenkin mystisesti saanut silloisen bändini Gandalfin lämmittelemään Sentencediä Tavastialle. Söimme päivällistä Ilveksessä ennen soundcheckiä. Oli torstai, hernerokkapäivä. Jälkkäriksi oli lettuja mansikkahillolla. Ahmattina kasasin niitä lautaselleni Pisan tornin korkuisen kasan. Siitä oli vielä puolet jäljellä, kun ähky iski. Kun olin kippaamassa loppuja roskiin, Pokla kulki sattumalta ohitseni ja ärjäisi: `Kaikki on syötävä!` Hiivin nolona takaisin pöytään haarukoimaan lettuja napaan hiljaisuuden vallitessa”, Österman kertoo.
    ”Keikan aikana oli tukalat oltavat. Vieläkin tulee vatsanväänteitä, kun muistelee.”
    Poklan edessä on turha leikkiä kovaa kundia, vaikka pitäisi itseään rocktähtenä. Ainakin hardrock-bändi Firenoten Janne Rintalan mukaan.
    ”Juttelin seitsemän vuotta sitten Poklan kanssa Tavastian ovella, kun ohi käveli eräs nimeltä mainitsematon rokkari. Pokla sanoi mulle: `Tsiigaa nyt totakin staraa. Täysi persaukinen pelle, joka todennäköisesti asuu mutsinsa kanssa jossain lähiössä. Lupaa mulle, että hoidat koulut loppuun ja teet musaa vain harrastuksena. Jos käy tsägä, voit ostaa Teosto-rahoilla kivan lomareissun perheellesi, mutta älä jätä mitään sen kortin varaan.`”
    Taas kerran totuus tuli Poklan suusta.

Mervi Vuorela
Kuva Kivi Larmola

Tavastia-klubi avattiin 2.10.1970 Hämäläisosakunnan talossa, Urho Kekkosen katu 4-6.