Pääkirjoitus

T:Teksti:

Kaikki sivistyneet ihmiset ovat jo sitä mieltä, että sukupuolineutraali avioliitto tulee sallia. Puhutaanpa seuraavaksi lukumääräneutraalista avioliitosta.
    Europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola (kok) ihmetteli blogissaan, sallitaanko sukupuolineutraalin avioliiton jälkeen moniavioisuus. Oikeusministeri Tuija Brax (vihr) loihe vakuuttamaan, että sellainen ei ole suunnitteilla. Miksi ei?
    Suomessa on ihmisiä, jotka haluaisivat naimisiin. Se on mahdotonta, koska he rakastavat useampaa kuin yhtä henkilöä. Suomessa on myös ihmisiä, jotka ovat omasta mielestään naimisissa, mutta joiden avioliittoa valtio ei tunnusta, koska se ei ole kahdenvälinen. Mikseivät aikuiset ihmiset saa mennä naimisiin? Keneltä se on pois?
    Monisuhteista puhuttaessa törmätään asennevammaan. Se kuuluu näin: tällaisissa suhteissa elävät eivät voi olla tyytyväisiä tilaansa. Miehet ovat tossukoita, jotka eivät kykene puolustamaan reviiriään. Alistetut naiset suostuvat jakamaan miehen, vaikka mieluummin pitäisivät hänet itsellään. Enemmistö kavahtaa ajatusta kumppanin jakamisesta – jotkut niin paljon, etteivät voi uskoa, että monisuhteisuus olisi vapaaehtoista. Väärin ajateltu. Ihminen tietää itse, millainen suhde hänelle sopii parhaiten.
    Mutta eikö moniavioisuuden salliminen olisi ongelma tasa-arvon kannalta? Helsingin Sanomat kertoi viime viikolla epäilystä, jonka mukaan jopa 13-vuotiaita somalialaistyttöjä tuodaan Suomeen kakkosvaimoiksi. Se on tietysti kuvottavaa ja hirveän väärin. Mutta ongelma ei ole monisuhteisuus: ongelma on pakottaminen ja lapsivaimot. Ne ovat asioita, joita esiintyy yksisuhteisissakin liitoissa – asioita, joita vastaan täytyy taistella. Unohtakaa kauhukuvat vanhoista ukoista, jotka naivat pikkutytön toisensa perään. Emmehän asu Saudi-Arabiassa. Monisuhteiset avioliitot olisivat aikuisten vapaasta tahdostaan solmimia, ja uuden jäsenen liittäminen avioliittoon olisi kaikkien osapuolten valinta.
    Monisuhteiset haluavat naimisiin samasta syystä kuin kaksisuhteisetkin: rakkaudesta, halusta virallistaa suhde ja taloudellisista syistä. Avioliittolaki takaa lasten ja lesken oikeudet sekä suojelee heikommassa asemassa olevaa puolisoa. Nuo samat oikeudet ja suojat kuuluisivat myös monisuhteisille.
    Ruotsissa vihreät nuoret ovat ehdottaneet avioliiton muuttamista lukumääräneutraaliksi. Kuka Suomessa uskaltaa ensimmäisenä nousta puolustamaan monisuhteisten oikeuksia?

Maria Pettersson