Seutulippumatkailua: Huvilaunelmia

T:Teksti:

Ulkoiluun sopivien ranta-alueiden etsiminen Lauttasaaresta on kuin tomaattikastikkeen hakemista marketin hyllystä. Persiljalla vai ilman, sipulia vai chiliä?
    Laukkaniemen alueella on kuitenkin valtti, jota muilla rantaseuduilla ei ole: miljonäärien porteille vievä Kaskisaaren puusilta.
    Laukkaniemeä kohti vievä Katajaharjuntie on hiljainen. Ohitan Etelä-Afrikan suurlähettilään virka-asunnon. Pihan lipuissa vilkkuu vihreää, punaista, mustaa ja valkoista. Viereisen huvilan porteilla on kymmeniä sinisiä ja valkoisia ilmapalloja.

Kylämäinen tunnelma on pienestä kiinni. Bussipysäkin seinään on teipattu käsin kirjoitettu lappu, joka kertoo, että joku on löytänyt auton avaimet.
    Tien päässä tulee vastaan meri ja matonpesulaituri. Kokeilen vettä. Se on kylmää kuin arvatenkin samppanja Kimi Räikkösen huvilan jäähdyttimessä viereisessä Kaskisaaressa. Saaren rannat veneineen näyttävät unisilta.

Pöpperöinen heinä reunustaa polkua puusiltaa kohti. Jyrkästi kaartuvaa siltaa tömistelee neonväreihin kääriytyneitä lenkkeilijöitä. Eniten liikkeellä on pyöräilijöitä, seutu onkin siihen aktiviteettiin erinomaista.
    Seutulipputuristin on syytä varoa, ettei harhaudu sykemittariaan tarkkailevan pyöräilijän tielle.
    Puusillan toisesta päästä ei näe toiseen, niin jyrkästi se kohoaa. Nostalgian takaa puun tuoksu.
    Sillan alla oleminen saa aivan uuden merkityksen, kun tähystelen veden yllä kaartuvia valkoisia puurakenteita. Jostain tänne on eksynyt oluttölkin raato.

Kaskisaaressa komeilee heti paraatipaikalla vaaleansinisen vaahtokarkin värinen rivitalo. Viereisen pihan Yamarine-veneen kylki on samaa sävyä.
    Täällä mediaanitalo on kermanvalkoinen ja suoraviivainen. Yllätyn parista epäsiististä pihasta. Vai edustavatko ne vain boheemia tyyliä?
    Bussipysäkki pistää silmään kuin satasen seteli Unicafen kassalla. Taksitolpan vielä saaressa ymmärtäisin. Asiaa selittää se, että bussikylttiin on merkitty vain Jouko-kaupunginosalinjan tunnus.
    Palaan sillalle. Seurasaarenselän takaa tuijottaa Salmisaaren voimalaitos. Täältä voi jatkaa toista siltaa pitkin Lehtisaareen ja sieltä Kuusisaareen. Niin monet pyöräilijät tekevätkin. Tämä on etenevien ihmisten seutua.

Veera Jussila

INFO

Laukkaniemi ja Kaskisaari
Mikä: Merenranta, puusilta ja vähäeleinen luksusasuinalue.
Mitä: Matonpesulaiturilla voi lämmitellä auringossa, seurata lintujen puuhia ja sillan liikennettä.
Milloin: Kiireettömällä hetkellä ja kuivalla säällä, puusillan valoja kaipaavalle vaikkapa elokuisena iltana.
Miten: Bussilla numero 20 pääsee Erottajalta Laukkaniemeen. Jää pois Katajaharjun pysäkillä. Matka-aika Rautatientorilta noin 25 minuuttia.
Kivaa: Suomenlinnaa tuntemattomampia kulmia vaikkapa piknikille.
Tyhmää: Ei piknik-evästä tarjoavaa kauppaa lähistöllä.