Rakkaudella

T:Teksti:

AC/DC

Vuonna 1973 Sydneyssä perustettu hard rock -yhtye. Soittajat iältään 55-63-vuotiaita. Esiintyy Tampereen Ratinassa 1. kesäkuuta.

Dirty Deeds Indeed
Vuonna 1995 Jyväskylässä perustettu AC/DC-tribuuttiyhtye. Soittajat iältään 32-40-vuotiaita. Esiintyy Jyväskylän Red Neckissä 11. kesäkuuta ja Imatralla 9. heinäkuuta

Kitaristi Juho Hämäläinen, miksi juuri AC/DC?
”Nuoruudenrakkaudesta. Yhtye teki 80-luvun alkupuoliskolla kovan vaikutuksen ja sai aloittamaan kitaransoiton. Yhtä keikkaa varten pistettiin bändi pystyyn. Se oli niin kivaa, että päätettiin jatkaa.”
Miksi juuri Bon Scottin (kuoli 1980) aikaista AC/DC:tä?
”Emme halunneet olla jukeboksi, joka aina opettelee biisit, kun AC/DC:ltä tulee uusi levy. Olemme selkeästi tribuutti jollekin, jota ei enää ole. Bon Scott oli maailmankaikkeuden legendaarisin rock-laulaja ja itseironinen lyyrikko, jonka vertaista ei ole nähty.”
Mikä on haastavinta AC/DC:n soittamisessa?
”Yhteissoitto, jossa ei soiteta liikaa. AC/DC:llä on karsittu ylimääräinen läski pois. Se ei rönsyä eikä livertele. Se jyskyttää eteenpäin kuin sadan tonnin höyryveturi.”
Mitä sellaista fani saa teiltä mitä ei saa oikealta AC/DC:ltä?
”Biisejä, joita he eivät ole soittaneet livenä vuosikausiin tai koskaan. Kun me ollaan oikein liekeissä, kuuntelija saa kosketuksen klubiraivosta, jota AC/DC tarjosi aikoinaan. Jos haluaa AC/DC-kabareen ja koulupukuisen Angus Young -imitaattorin, voi painua helvettiin meidän keikalta.”
AC/DC on soittanut 30 vuotta. Jaksatteko yhtä pitkään?
”Me ei olla koskaan tehty yli kymmentä keikkaa vuodessa. AC/DC on soittanut nyt puolitoista vuotta joka ilta saman setin. Aika halonhakkuuksi tämä menisi, jos tätä työkseen tekisi.”

David Bowie

63-vuotias englantilainen muusikko. Ei ole esiintynyt laajamittaisesti sitten vuoden 2004.

Moonage Daydream
Vuonna 2008 Helsingissä perustettu David Bowie -tribuuttiyhtye. Soittajat iältään päälle neljänkymmenen. Esiintyy Helsingin Dubrovnikissa 20. toukokuuta.

Laulaja Marko von Konow, miksi juuri Bowie?
”Päälle kymmenenvuotiaana diggailin Ziggy Stardust -juttuja radiosta. Siitä lähtien olen seurannut Bowien uraa innostuksella. Pitkään Bowie tuntui jumalalta, johon ei missään tapauksessa saisi koskea. Nyt oli luottamusta ja uskoa tehdä se.”
Merkittävin keikkanne?
”Levynjulkistamiskeikka viime syksynä Apollossa. Meidän keikka on aina show. Muuten ei ole mitään järkeä tehdä koko hommaa. Apollossa kaikki meni valoshowta, pukuvaihdoksia ja dramaturgiaa myöten kohdalleen.”
Mikä on haastavinta Bowien tributoimisessa?
”Alkuun koko juttu tuntui niin isolta palalta, että päätimme keskittyä glam rock -aikaan, Ziggy Stardustiin ja Aladdin Saneen, sillä sen saa rokkibändikokoonpanolla toimimaan musiikillisesti parhaiten. Nyt olemme laajentamassa 80-luvun alkuun. Kun koko ajan pääsee eteenpäin, mikään ei tunnu enää mahdottomalta.”
Mitä sellaista fani saa teiltä, mitä ei saa oikealta Bowielta?
”Bowie saattaa vielä esiintyä jossakin, mutta tämän tribuutin idea on, että saa nauttia idolinsa musiikista livenä. Tämä on faniklubimeininkiä, joka on sekä bändille että yleisölle yhtä kivaa. Vaikka tämä on tributoimista, tuon omaa persoonaa henkilöön.”
Suurin saamanne tunnustus?
”Joku kuuli meidän levyä jossakin ja erehtyi luulemaan meitä originaaliksi Bowieksi.”

KISS

Vuonna 1973 New Yorkissa perustettu hard rock -yhtye. Soittajat iältään 49-60-vuotiaita. Esiintyy Sauna Open Airissa 10. kesäkuuta.

Paul Stanley Boozing Society
Vuonna 1996 Kotkassa perustettu KISS-tribuuttiyhtye. Soittajat iältään 27-34-vuotiaita. Esiintynee elokuussa Semifinalissa.

Laulaja Ville Kuitunen, miksi juuri KISS?
”Kaikki lähti hiekkalaatikolta joskus 80-luvun alussa. Isot jätkät tulivat sanomaan, että lopettakaa tuo lastenlaulujen kuuntelu. Hämähäkkimies, Mustanaamio ja Gene Simmons. Se oli kunnon supersankarimeininkiä.”
Erikoisuutenne on 80-luvun alun KISS – miksi?
”Teemme omaa juttuamme verrattuna muihin KISS-tribuuttibändeihin. KISS itse ei juuri soita sen ajan musiikkiaan, vaikka se on meistä kaikkein parasta. Halusimme kunnioittaa Paul Stanleyä, joka on aina ollut bändin primusmoottori, vaikka Gene Simmons mielellään haluaisi olla kovin.”
Mikä on haastavinta KISSin tributoimisessa?
”Esiintyminen. KISS on ennen kaikkea livebändi. Vaikka biisit on treenattu alusta loppuun, show on se juttu, eikä meistä kukaan ole niin hyvä esiintyjä kuin Stanley tai Simmons. Sen magian siirtäminen tribuuttibändiin on mahdotonta.”
Mitä fani sellaista saa teiltä mitä ei saa oikealta KISSiltä?
”Soitamme niitä koomisiakin biisejä, joita KISS ei ikinä soita livenä. Mutta oikea KISS on aina oikea KISS.”
Suurin saamanne tunnustus?
”Se kun Paul Stanley itse sanoi, että nyt on jätkät teidän bändillä hieno nimi. Hänen mielestään varsinkin ensimmäiset kaksi sanaa ovat hienoja.”

Matti Markkola