Matti Markkola: Hampurilaisravintoloista

T:Teksti:

”Otatteko mukaan vai syöttekö täällä?”
    Rasva kärysi amerikkalaistyyppisessä hampurilaisravintolassa Suomessa ensimmäistä kertaa vuonna 1973. Ravintolaketjun nimi oli Wimpy, ja sillä oli kolme ravintolaa Helsingissä. Omituinen nössöä tarkoittava nimi ei johtunut suomalaisten heikosta kielitaidosta, vaan ravintolakonsepti oli Englannista, missä toimii edelleen Kippari-Kalle-sarjakuvasta nimensä saaneita hampurilaisravintoloita.
    Osuusliike Elanto vastasi pari vuotta myöhemmin omalla Speedy-ketjullaan, jos nyt kahta ravintolaa voi ketjuksi sanoa. City-käytävältä samoihin aikoihin startanneesta Carrolsista tuli ensimmäinen oikea hampurilaisravintolaketju. Stadilaisten suosikkia nähtiin jopa pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Vaikka Suomen ensimmäiset hampurilaiset paistettiin jo olympiahuumassa 1952, oli Suomi hampurilaisindeksillä mitattuna vielä 1970-luvulla jälkijättöinen kehitysmaa. Suomalainen otti mieluummin lihapiirakan kahdella nakilla ja maidolla katugrilliltä iltapalaksi kuin istuutui keskellä päivää ravintolan penkille askartelemaan hampurilaisen kanssa. Vaikka kerroshampurilaisten äiti Big Mac oli tuotu Amerikassa markkinoille jo vuonna 1968, täällä tyydyttiin askeettisempiin hampurilaisiin. Sämpylä, pihvi ja paistettu sipuli sinapilla ja ketsupilla riittivät suomalaiseen makuun. Kuivat käntyt eivät sisältäneet salaattia – eivätkä todellakaan majoneeseja. Wimpyn tunnetuin tuote Bender ei edes ollut hampurilainen vaan pikemminkin nakkisämpylä.

Turun Kristiinankadulle vuonna 1980 avattu Hesburger oli ulkoasultaan ja tuotteiltaan ensimmäinen hampurilaisravintola, jota kehtasi esitellä amerikanserkuillekin. Hesen jo 1970-luvun lopussa kehittelemä kerroshampurilainen oli ketjun lippulaiva. Hampurilaisen ryhdin takasi pahvinen panta. Pikaruokakulttuuria opettelevia suomalaisia piti neuvoa, että panta kannattaa ottaa pois ennen syömistä.
    Tätä nykyä Suomessa on noin 220 hampurilaispaikkaa. Suurten Hesburgerin ja McDonald`sin rinnalla kamppailevat pienemmät ScanBurger- ja Rolls-pikaruokaketjut. Ja lisää haluttaisiin. Lähes kaksituhatta ihmistä toivoo Facebookissa Burger King -ravintoloita Suomeen.
    Burger King olisi paluumuuttaja, sillä jo 1980-luvun alussa ravintoloita oli Suomessa kaksi kappaletta ennen kuin ensimmäinen McDonald`s avattiin Tampereen keskustorille 1984. Kingit lopetettiin kannattamattomina.

Matti Markkola

Kirjoittaja on Ylioppilaslehden toimittaja, joka ei koskaan
vaihda ranskalaisia salaattiin tai pikkuporkkanoihin.