Ahon laitaa

T:Teksti:

Matkusta

Kesällä reissataan kotimaassa. Sen tietää Popedakin. ”Huuda tyttö / tää maa sun on / se päästä päähän ajetaan / mä tahdon nähdä kaiken”, Pate Mustajärvi laulaa Kuuma kesä -klassikossa.
    Uudempi autostereosuosikki on tietenkin PMMP:n Matkalaulu: ”Tämä voi olla / koko elämämme ihanin päivä / Ajetaan hiljempaa / Toivon, että matka jatkuu, jatkuu vaan.” Kesää ei biisissä mainita, mutta onko kukaan koskaan kuullut, että elämän ihanin päivä osuisi talveen?

Ui alasti kuutamossa

Kesän lapsi Katri Helena sanoo sen parhaiten: ”Ja nämä kesäyöt / ei niille ole vertaa / Ei kiristele vyöt / kun juoksen kohti merta.”

Juopottele

Kesä ja alkoholi kuuluvat yhteen ainakin suomalaisessa poplyriikassa.
    Lukuisia kesäbiisejä tehtaillut PMMP saanee absolutistinkin haaveilemaan huolettomasta humalasta kesäkavereiden kanssa: ”Monta kivaa kesäkaverii / koluttu miljoona terassii / ja kokeiltu hupina, montako fisua / kannattaa kumota yhdessä illassa.”
    Juopuneet seikkailut vievät bändin stadikan kautta Hiltoniin ja kaupungille, missä ”punaviini pilaa puseron”.
    Ramopunkbändi Pojat sanoo sen lyhyemmin: ”Ou-Ou-Ou / Se oli aika show / kun koko kesä bailattiin.”

Valvo

Kesällä ei nukuta. Valvomon parin kesän takainen renkutus Mikä kesä? sen kertoo: ”Kun koko luomakunta laittaa parastaan / nyt on valvottava kunnes aamu koittaa.”
    Scandinavian Music Group vahvistaa, että ”tällaisena kesäyönä en halunnut mennä nukkumaan”.
    Ja kuka haluaisikaan, kun kesä on yhtä lyhyt kuin yö?

Rakastu

Katri Helena sen tietää: kesän lapset haluavat rakastua kaikkiin. Ja Popeda säestää. Sen lisäksi, että Pate haluaa nähdä kaiken, hän haluaa jokaista rakastaa.
    Rakkaus tuo illan viileyden myös Dannylle, jota kesäkatu polttaa. Kun asfaltti polttaa, Tehosekoittimen Ottokin kaipaa viereensä kaunista tyttöä.
    Olennaista on, että rakkaus kestää vain kesän. Maija Vilkkumaa tiivistää laulujen kesäromanssin: ”Oo miten suloinen kesä / kun se loppuu, jää vain pimeä.”
    Poikkeus on Paula Koivuniemi, joka viettäisi kesärakastettunsa kanssa vaikka sata kesää ja tuhat yötä. Muut jäävät Maarit Hurmerinnan tavoin haikeina muistelemaan jäätelökesää.

Unohda velvollisuudet

Useimpia opiskelijoita vaivaa kesäduuniblues, mutta rohkeimmat julistavat Juha Vainion tapaan, että ”järjestelmä tarpeeksi on mua lypsänyt / luulen että aika alkaa olla kypsä nyt / tulkaa, viekää sitten vaikka tuhkat pesästä / mut minä nautin kesästä”.
    Ne uskolliset, jotka jäävät hoitamaan sorvia, voivat lohduttautua sillä, että joskus on joillakin ollut vielä huonommin. Kuunnelkaa vaikka Veikko Lavin Kesä ennen sotaa.

Anna-Sofia Berner