Seutulippumatkailua: Rosoja ja ruusuja

T:Teksti:

Nuhjaantunut jäätelöpaperi hytisee tuulessa. Tupakanjämät ja tulitikut tekevät sille seuraa lattialaudoilla.
    Alppipuiston huvimajalla kelpaa muistella jäätelökesää. Keltainen rakennus lepää kallioiden päällä Linnanmäen tuntumassa. Majan väri on sekoitus olkea ja sitruunaa.

Alas tähyilevä näkee puiston halki vaeltavat ihmiset ja kevääseen heräävät lammikot.
    Vielä on liian aikaista huvipuiston kiljahduksille. Näkymäkin täydentyy lämmön myötä, kun amfiteatterin portaat täyttyvät lekottelevista jonglööraajista. Alppipuisto on kiistatta Helsingin hippipuisto.
    Rauhaa ja rakkautta on harjoitettu huvimajassakin, kielii kondomikääre lattialla. Ainakin suuteluun huvimaja on otollinen. Se on oma linnakkeensa, josta näkee laajalle. Mikään piilopirtti huvimaja ei kuitenkaan ole. Kalliolta se näkyy kuin huutomerkki alas puistoon.

Tällä säällä kymmenen metrin säteellä käy vain koiran ulkoiluttaja. Katoksen pylväiden maali rapisee. Romantikko saa hakea tunnelmansa muualta kuin näistä kirjoituksista. ”Sairas mieli tekee sairaita asioita!”, ”Jukke on stalkkeri”. On idealismiakin: ”Poetry on the wall / makes system fall”, ”It can`t rain all the time”.
    Ehkä ilahduttavinta huvimajassa on näkymä rautatielle. Vaunuletkat tuovat tunnelmaan jotain haikean irrallista. Ne voivat virittää keskustelun lähdön hetkistä tai heittää suunnitelmat holtittomiksi. Lähdetäänkö Kuopioon?

Huvimajan hilseilevää romantiikkaa voi täydentää ruusutarhalla. Sea Lifen kupeesta, vuoristoradan varjosta tarvitsee vain kävellä mäki alas tullakseen Talvipuutarhan tuntumaan. Sisätilat ovat syksyyn 2011 asti remontissa, mutta ruusutarhassa saa vaeltaa.
    Muun muassa Schneewittchen ja Sommerwind kukkivat täällä heinäkuusta syksyyn, kertoo paikan nettisivu. Muille kuin kasvitieteilijöille ja floristeille riittänee tieto, että täällä on ruusuja punaisista keltaisiin.
    Ruusutarhasta avautuu näkymä Töölönlahdelle. Lenkkipolulla hikoillaan. Ei tämä niin sokerista ole kuin Linnanmäellä syöty hattara.

Veera Jussila

Info: Alppipuiston huvimaja ja Talvipuutarhan ruusutarha

Mikä: Huvimaja ja ruusutarha.
Mitä: Realistis-romanttista vaeltelua.
Koska: Parhaimmillaan keväästä syksyyn.
Miten: Nouse 3B:n ratikkaan Kaisaniemessä ja jää pois Alppilan pysäkillä. Huvimaja näkyy kävellessäsi Linnanmäen parkkipaikan vierestä puistoon. Jatkamalla parkkipaikalta Tivolitietä huvipuiston ohi laskeudut alikulkutunnelin kautta Vauhtitielle. Ruusutarha on edessäsi oikealla. Matka-aika Rautatientorilta 20 min.
Kivaa: Kaurismäkeläinen tunnelma alkaa jo ratikassa.
Tyhmää: Talvipuutarhan sisätilat kiinni.