Nokkapokka: Onko maahanmuuttajan piilottaminen moraalisesti oikein?

T:Teksti:

Kaikki tuki on sallittua

”En näe mitään ongelmaa siinä, että ihmiselle, jolla on käännytysuhka päällä, tar­joaa kaiken mahdollisen tuen. Jos ihminen on vaarassa tai hänen elämänsä hankaloitumassa, se on perusteltua.
    Joissain olosuhteissa jotkut organisaa­tiot voivat tarjota poliittista tukea, mutta yksityishenkilöt hoitavat piilottamisen. Usein piilottajina toimivat karkotettujen läheiset tai tuttavat. En kerro, olenko itse piilottanut maahanmuuttajia.
    Jotkut väittävät, että piilottaminen ajaisi ihmisiä riistettäviksi pimeän työn markkinoille, mutta nämä asiat eivät liity toisiinsa millään tavalla. Siinä vaiheessa, kun joku päättää mennä maan alle, hänen asemansa ei ole missään tapauksessa kovin hyvä.
    Se, että ylipäätään joudumme puhumaan piilottamisen oikeutuksesta, johtuu siitä, että sitä tapahtuu ja ihmiset joutuvat tekemään näitä ratkaisuja Suomessa. Se kertoo puutteellisista viranomaiskäytännöistä ja huonosta lainsäädännöstä. Lupaviranomaiset tulkitsevat käännytystilanteita hakijan edun vastaisesti. Lainsäädäntömme on puutteellista, kun ihmisiä voidaan käännyttää paikkoihin, joissa heillä ei ole mitään, minkä päälle rakentaa elämää.
    Menossa on yhteiskunnallinen konflikti, jota käydään ihmisten arjessa. Siihen olisi syytä keksiä parempia ratkaisuja kuin yksityishenkilöiden tarjoama hätäapu
ihmisille.”

Dan Koivulaakso, 29,
Vasemmistonuorten puheenjohtaja

Lakeja pitää noudattaa

”Jos piilottaminen johtuu rikosoikeudellisesta syystä, niin silloin se ei ole moraalisesti oikein. Eri asia on, jos puhutaan suojelusta.
    Jos maahanmuuttaja ei ole syyllistynyt mihinkään rikokseen, eikä hänestä ole tehty karkotuspäätöstä tai vastaavaa, niin totta kai häntä voi suojella, kuten kirkot ovat tehneet oleskelulupia hakeneille. Kun on olemassa tietty päivämäärä, mihin mennessä maahanmuuttajan pitäisi poistua maasta, ja sen jälkeen jatketaan suojelua, kyseessä on piilottaminen eikä se ole enää moraalisesti oikein.
    Näissä asioissa lähdetään monesti tunnepohjaisesti liikkeelle. Jos itsekin ajattelisin tunteiden pohjalta, päätökset esimerkiksi kohuttujen vanhusten suhteen, tuntuisivat vääriltä. Mutta täytyy ajatella rationaalisesti. Mitä piilottamisesta voi seurata? Meillä on lainsäädäntö, jota on noudatettava.
    Se, että piilottamista tapahtuu, kertoo siitä, ettei meillä ole lainsäädäntö kohdallaan. Se tuntuu vieraalta eikä ole ihmistä lähellä. Ei saisi tulla näin tiukkoja tulkintakysymyksiä, ja laissa voisi olla harkinnanvaraisuuttakin. Ei saa tulla sellaista tilannetta, että jostakin tapauksesta tulisi ennakkopäätös, josta seuraisi yhtä ja toista.
    Tuskin tulisi sellaista tilannetta, että itse piilottaisin maahanmuuttajan.”

Johannes Nieminen, 29,
Perussuomalaisten vantaalainen kaupunginvaltuutettu