Miljoona ruusua

T:Teksti:

Tunnustele ja fiilistele. Käy läpi levyjä, laula mukana ja mieti, mitkä kappaleet sopivat tyyliisi – ja ennen kaikkea äänialaasi. Älä aloita mistään vaikeasta, mutta vältä helppoja itsestäänselvyyksiä, kuten Lumi teki enkelin eteiseen ja Viidestoista yö. Ne ovat noloja. Valitse biisi, jonka esittäjänä uskot olevasi erinomainen. Muista, että suurin osa laulajista esittää slovareita, joten reippaampi biisi tehoaa yleisöön todennäköisesti paremmin. Laula mieluummin suomeksi kuin tankerolla englannilla. Spotify on oiva väline vanhojen Suomi-iskelmien selailuun. Saat kattavan valikoiman 1950-70-lukujen hittejä, kun kirjoitat hakukenttään sanan ”Vuosikirja” ja haluamasi vuoden.

Harjoittele kotona. Treenaamista helpottaa, jos käytössäsi on kotikaraokelaitteet. Netistä löytyy englanninkielisiä karaokeversioita. Laula biisiä suihkussa ja tiskatessa. Tutustu siihen kuin uuteen rakastettuun. Harjoittele biisin esittämistä peilin edessä. Singstarit ja vastaavat konsolipelit käyvät hyvästä treenistä, mutta muista, että kone ei ymmärrä lauluäänen päälle. Kamalakin raakkuja voi saada hyvät pisteet.

Kierrä karaokeilloissa ja tarkkaile, missä baarissa on kannustava ja ystävällisen oloinen yleisö. Selaile karaokevihkoja ja tutustu biisivalikoimaan. Kiinnitä huomiota myös siihen, missä laulaja esiintyy. Suuri lava voi olla ensikertalaiselle ahdistava kokemus, samoin ahdas esiintymistila muiden ihmisten seassa. Rento karaokeisäntä tai -emäntä on aina plussaa. Häntä voi lähestyä kysymyksillä etenkin illan alussa.

Aloita lähiöistä. Kun olet sisäistänyt debyyttibiisin, valtaa kavereidesi kanssa rauhallinen lähiöbaari, jossa järjestetään karaokea. Helsingin keskustan karaokepaikoissa jonot ovat pitkiä ja laulajat itsevarmoja. Lähiön kuppilassa ei jännitä niin paljon. Ei haittaa, jos esiinnyt väärällä nimellä. Voit myös pyytää kaverit mukaan taustakuoroksi. Jos oikein haluatte ökyillä, vuokratkaa yökerhosta karaokekoppi.

Vapauta sisäinen esiintyjäsi. Kun olet päässyt alkuun ja muistat kappaleen sanat, keskity tulkintaasi. Sanoja ei tarvitse laulaa samassa tahdissa kuin ne värjäytyvät kuvaruudulla. Luo oma tyylisi ja ota kontaktia yleisöön. Tuijota mieluummin ihmisten päiden yli takaseinään kuin ruutua tai jalkojasi. Jos sinua pelottaa, sulje silmät ja kuvittele olevasi kotona. Kun biisi on ohi, älä liukene nolon näköisenä paikalta, vaan hymyile, kiitä – ja täytä seuraava lappu.

Antti Järvi & Matti Markkola