Maksuja emme fanita!

T:Teksti:

”Anita, Anita, maksuja emme fanita”, opiskelijajoukko huutaa kulkueessa Senaatintorilta eduskuntatalolle.
    Anita Lehikoisen johtaman opetusministeriön työryhmän ehdotus opiskelijamaksuista saa opiskelijat kuumaksi koleana kevätpäivänä. Onneksi työryhmän johtajan etunimi on riimittelylle sopiva Anita eikä mikään Pirjo-Kristiina.
    ”Älä Anita jännitä, stipendit ei lämmitä.”
    Suomen ylioppilaskuntien liiton ja Suomen ammattikorkeakouluopiskelijakuntien liiton yhdessä järjestämässä suurmielenosoituksessa on osallistujia reilusti yli tuhat, jopa kaksituhatta. Tuhat jaettua oranssia ilmapalloa loppuivat kesken. ”Kyllä maksuttomalle koulutukselle”, palloissa lukee.
    Näin suurta opiskelijamielenosoitusta ei ole nähty sitten vuoden 2004 opiskeluaikojen rajausta vastustavan mielenosoituksen. Silti parituhatta mielenosoittajaa ei ole valtavasti, kun ajattelee, että yliopisto- ja ammattikorkeakouluopiskelijoita on kymmeniätuhansia. Missä kaikki muut ovat?
    ”Ei tämä asia nappaa kaikkia nykyopiskelijoita, koska se ei suoranaisesti kosketa heitä”, analysoi nimettömänä pysyttelevä opiskelija-aktiivi.
    ”Tämä mielenosoitus on ennakointia. Tässä pyritään varmistamaan, että maksuton koulutus nousee ensi vuonna isoksi vaaliteemaksi”, selittää SYL:n hallituksen puheenjohtaja Matti Parpala.
    Niin, täällä miekkarissa puolustetaan tulevien opiskelijoiden oikeuksia maksuttomaan koulutukseen.
    Opiskelijoita on tullut lähes kaikista Suomen ylioppilaskunnista. 50 rovaniemeläisopiskelijaa on matkustanut bussilla koko yön mielenosoitukseen ehtiäkseen.
    ”Kannatti ehdottomasti tulla. Täällä on hyvä fiilis. Toivomme, että kansanedustajat huomioivat sen, että tämä on kymmenientuhansien opiskelijoiden viesti ensi vaaleissa”, sanoo Lapin yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Katri Kulmuni.
    ”Riittää nyt jo saatana, maksuttomuus on taattava”, opiskelijoita huudatetaan eduskuntatalon portailla.
    Rollolaiset eivät huutoon yhdy. Heidän mielestään kirosanalla ryyditetty huuto on epäkorrekti.
    Mielenosoituksen varjolla jotkut ajavat kätevästi muitakin asioita. ”Pakkoruotsiton opetus,” lukee yksittäisessä, vanhemman rouvashenkilön kannattelemassa kyltissä. Vanhasen löysä kakkonen, on erään kyltin mielipide.
    Opiskelijatoimintalaiset ovat muodostaneet oman pienen blokkinsa. Myös heillä on kirosanalla voimistettu viesti: ”Perustuloa, perkele!”
    ”Maksuton koulutus ja perustulo ovat itsestään selvä osa yhteiskunnallista tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta”, perustelee Antti Jauhiainen sitä, miksi Opiskelijatoiminta osallistuu omalla sanomallaan miekkariin.

Kaksituhatta opiskelijaa osoittaa mieltään nätisti. Kukaan ei riehu tai aiheuta pahennusta. Yksittäiset siideritölkit paljastuvat tarkemmalla tarkastelulla energiajuomiksi. Tunnelma on hyväntuulinen. Ainoa pieni kähinä syntyy, kun joku paikalta poistuvista opiskelijatoimintalaisista sytyttää hätäsoihdun, jota järjestysmiehet tulevat kovaotteisesti sammuttamaan.
    Viimein myös kansanedustajat saapuvat paikalle. Jokainen heistä heittää yksi kerrallaan oman lupausten stand up -shownsa. Kaikki takaavat, että vähintään suomalaisopiskelijoiden maksuttomuus säilyy.
    ”Valvotaanko me lupauksia?” huudattaa SYL:n Matti Parpala mielenosoituksen päätteeksi.
    ”Kyllä!” opiskelijalauma vastaa.
    Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan netti-tv-kanava OUBS tallentaa poliitikkojen lupaukset videolle. Ne löytyvät nyt YouTubesta.

Matti Markkola
Kuva Teemu Granström