Hei kuule Suomi

T:Teksti:

Oulu

Oulun yliopisto päätti lakkauttaa 110 vuotta vanhan Kajaanin opettajankoulutusyksikön ja siirtää opetuksen Ouluun kolmen vuoden siirtymäajalla. Kajaanin tietojenkäsittelytieteiden koulutus päättyy kokonaan.
    Kajaanissa on noin 800 opiskelijaa.
    ”Olemme huolissamme siitä, riittääkö kolmen vuoden siirtymäaika. Pelkäämme, että toiminta rapistuu Kajaanissa jo sitä ennen, ja opiskelijoilla on vaikeuksia suorittaa opintojaan loppuun laadukkaasti”, kertoo Oulun ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Ilari Nisula.
    Päätöksen taustalla on yliopiston säästökuuri. Yt-neuvottelujen tuloksena yliopisto vähentää seuraavan kolmen vuoden aikana 180 henkilötyövuotta ja irtisanoo 68 työntekijää. Vähennykset kohdistuvat hallintotehtäviin ja tukipalveluihin.
    Yliopiston kielikeskuksen resurssit aiotaan keskittää tutkintoihin kuuluvien pakollisten kieliopintojen järjestämiseen.
    ”Mietinnässä on, miten muiden kielten opetus jatkossa järjestetään. Sitä tarvitaan kansainvälistymiseen ja vaihto-opintoihin”, Nisula sanoo.

Itä-Suomi

Kuopion ja Joensuun yliopistot lähtivät jo etunojassa vahvistamaan asemiaan. Ne yhdistyivät tämän vuoden alussa Itä-Suomen yliopistoksi.
    Tällä viikolla yliopisto aloittikin sitten yt-neuvottelut. Tavoitteena on vähentää 80 henkilötyövuotta hallinnosta ja tukipalveluista ja saada hyötyjä yliopistojen yhdistämisestä.
    Käytännössä hyötyjen hakeminen on tarkoittanut esimerkiksi sitä, että Joensuun kampukselta on säästösyistä irtisanottu opintopsykologi. Itä-Suomen yliopiston 11 000:ta opiskelijaa palvelee nyt yksi opintopsykologi Kuopiossa.
    ”Totta kai opiskelijoiden tukipalveluiden karsiminen vaikuttaa opiskelun sujuvuuteen”, Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Maria Röykkä sanoo.

Tampere

Tampereen yliopisto on korvaamassa laitokset ja tiedekunnat tieteenalakohtaisilla yksiköillä, schooleilla. Oppiainepohjainen koulutus korvataan laajoilla oppiaineita yhteen liittävillä kandiohjelmilla. Pääaine tulisi kuvioihin vasta syventävissä opinnoissa.
    Varsinaista karsintaa on tehty Kielikeskuksen tarjonnassa, jossa arabian kaltaiset harvinaisemmat kielet ovat joutuneet paitsioon. Taidehistorian opetus Tampereella päättyy tämän vuoden lopussa.
    Hämeenlinnan opettajainkoulutuslaitos saattaa puolestaan kohdata Kajaanin kohtalon. Laajemmat keskustelut Tampereelle siirtymisestä aloitetaan tässä kuussa.

Vaasa

Vaasan yliopisto kuuluu pieniin yliopistoihin, joilta opetusministeriö odottaa ratkaisuja. Oman yliopiston lisäksi Vaasassa on Helsingin oikeustieteellinen yksikkö, Hankenin ja Åbo Akademin filiaalit sekä kaksi ammattikorkeakoulua. Paineita yhteistyön tiivistämiseen – jopa yhdistymisiin – on. Seinäjoella 78 kilometrin päässä toimii vielä yliopistokeskus.
    ”Pohjanmaalla maakunnat ovat kilpailleet koulutuksesta keskenään, mikä on heijastunut negatiivisesti korkeakoulupolitiikkaan”, Vaasan yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Visa Kananoja sanoo.
    Hän kannattaa Vaasan yliopistoyksiköiden yhdistämistä yhdeksi kolmikieliseksi yliopistoksi. Voi olla, että tulevaisuudessa entisen Vaasan läänin alueella toimiikin vain yksi yliopisto ja yksi ammattikorkeakoulu.

Turku

Turussa on jo tehty siirtoja. Tämän vuoden alussa Turun kauppakorkeakoulu yhdistyi Turun yliopiston yksiköksi.
    ”Yhdistyminen oli aika lailla onnistunut, ja yliopisto on sitä kautta saanut luottamusta opetusministeriöltä”, kertoo Turun yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Elias Laitinen.
    Tulevaisuudessa alasajo uhkaa ennen kaikkea tekniikan alan koulutusta. Huolta on myös Rauman opettajankoulutuslaitoksesta.

Rovaniemi

Lapin korkeakoulukonsernin, eli Lapin yliopiston ja kahden ammattikorkeakoulun liittouman, puitteissa on poistettu päällekkäisyyksiä ja yhtenäistetty tukipalveluja. Esimerkiksi kauppatieteiden pääaineopetuksesta yliopistolla on luovuttu.

Jyväskylä

Jyväskylässä ei toistaiseksi ole suuria säästöpaineita. Henkilökuntaa on jonkin verran supistettu eläköitymisen ja määräaikaisten työsuhteiden päättymisen myötä. Naistutkimuksen maisteriohjelma on käytännössä lakkautettu, sillä uusia opiskelijoita ei ainakaan toistaiseksi oteta sisään.

Helsinki

Aalto-yliopisto syntyi jo. Seuraavaksi kaavailuissa on Kuvataideakatemian, Sibelius-akatemian ja Teatterikorkeakoulun yhdistäminen Taideyliopistoksi. Helsingin yliopisto laajentaa yhteistyötä Aalto-yliopiston ja Svenska Handelshögskolanin kanssa.
    

Antti Järvi