Edessä surkea kesätyökesä

T:Teksti:

Työharjoittelutukia ei sitten ole lainkaan tänä vuonna, kerrottiin geologian ja maantieteen opiskelijoiden tammikuussa saamassa kirjeessä.
    Aiemmin harjoittelurahat ovat tulleet korvamerkittyinä opetusministeriöstä tiedekuntiin, joista ne on jaettu laitoksille. Vuodenvaihteesta laitosten on itse pitänyt budjetoida ne könttäsummasta.
    ”Täällä ilmeisesti luultiin, että harjoittelurahat tulevat vieläkin erillisinä”, sanoo maantieteen harjoitteluista vastaava yliopistonlehtori Katariina Kosonen.
    Koska harjoittelut ovat pakollisia maantieteen ja geologian opiskelijoille, unohdus olisi saattanut viivyttää opintoja. Kun asiasta nousi meteli, raha saatiin lisäbudjetista helmikuun puolivälissä.

Valitettavasti kömmähdys ei ollut ainutlaatuinen. Samankaltaisia tilanteita selvitellään Jyväskylän yliopistossa ja Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa, kertoo SYL:n työelämäasioista vastaava hallituksen jäsen Hannu Jaakkola.
    ”Taloushallinnon säännöt ovat muuttuneet radikaalisti, eikä tähän ole ollut riittävää koulutusta ja varautumista kaikilla tasoilla.”
    Helsingin yliopiston biotieteen opiskelijoista on tuntunut kuin harjoittelurahoja olisi jaossa viimevuotista vähemmän.
    ”Nämä ovat olleet subjektiivisia kokemuksia, joita on tullut yksittäisiltä opiskelijoilta. Olemme pyytäneet hallinnon opiskelijaedustajia tarkkailemaan tilannetta ja ilmoittamaan, jos tällaisia väärinkäytöksiä tapahtuu,” sanoo koulutuspolitiikasta vastaava HYYn hallituksen jäsen Markku Hakala.
    Yliopiston johto on arvioinut tilanteen olevan kunnossa. Se on ohjeistanut laitoksia pitämään harjoittelurahoituksen vähintään viime vuoden tasolla.
    ”Harjoittelijan palkkaa on nostettu pikkuisen viimevuotisesta, joten rahaa on jaossa hieman harvemmille”, sanoo Helsingin yliopiston urapalveluiden harjoittelusta vastaava suunnittelija Merja Enkovaara-Pälvi.

Harjoittelutuet ovat tärkeitä etenkin nyt, koska harjoittelu- ja kesätyöpaikkoja on tarjolla vähän.
    ”Viime kesänä oli pahin kesätyö- ja harjoittelutilanne miesmuistiin, pahempi kuin 90-luvun alun lamavuosina. Nyt ei näytä hirveän paljon paremmalta”, sanoo Hannu Jaakkola.
    Hän toivoo valtiolta ja kunnilta lisäpanosta harjoitteluihin ja kesätöihin.
    ”On vaarana, että liikkeelle lähtee sama lumipallo kuin 90-luvun alussa, ja seuraavan 20 vuoden aikana setvitään pitkäaikaistyöttömyyttä. Ne, joilla ei ole valmistuessaan työkokemusta, ovat huomattavasti suuremmassa vaarassa jäädä työttömiksi.”

Ninni Lehtniemi

HÄH?

– Harjoittelutuki on rahaa, jota oppilaitos maksaa työnantajalle. Sillä tuetaan harjoittelijan palkkakustannuksia.
– Laitokset tai tiedekunnat saavat itse päättää, miten harjoittelutuet jaetaan.
– Tänä vuonna Helsingin yliopiston harjoittelutuet ovat 1€‰€‰052-1€‰€‰341 euroa kuukaudessa. Tuki voidaan myöntää 1-3 kuukaudeksi.

Harjoitteluarpajaiset ärsyttävät valtsikassa

Hakijoiden nimet excel-taulukkoon ja satunnaislukuarvonta päälle. Näin jaetaan harjoittelutuet valtiotieteellisessä tiedekunnassa.
    Tämänvuotisissa arpajaisissa oli jaossa 124 runsaan 2€‰000 euron harjoittelutukea. Hakijoita oli tuplasti enemmän.
    Arpaonni ei suosinut Jaakko Poikosta, joka opiskelee viidettä vuotta yhteiskuntahistoriaa.
    Gradu on työn alla, ja valmistuminen valtiotieteiden maisteriksi edessä syksyllä.
    ”Olisin halunnut harjoitteluun kesäksi johonkin ministeriöön, koska tahtoisin tulevaisuudessa työskennellä valtionhallinnossa”, Poikonen kertoo.
    Ministeriö jäi nyt haaveeksi: niiden rekrytoinnissa yliopiston kustantamat menevät usein muiden edelle.
    Poikonen osallistui myös viime vuonna harjoittelutukien arvontaan, mutta silloinkaan ei tärpännyt.
    ”Kyllähän se miestä syö. Arvonta on kaikille tasapuolinen, muttei välttämättä oikeudenmukainen. Ymmärrän, että tukea ei kaikille riitä, mutta voisiko etusijalle panna opintojen loppuvaiheessa olevat tai ne, jotka yrittävät toista kertaa?”
    Tiedekunnan kanta on, että harjoittelutukea ei jaeta opintopistemäärän perusteella, koska opiskelijat saattaisivat venyttää valmistumistaan keräillessään opintopisteitä mahdollisuuksiensa parantamiseksi. Poikonen ei ymmärrä näkemystä.
    ”Nythän nimenomaan kannattaa jäädä loisimaan yliopistolle, että arpa osuisi jonakin vuonna kohdalle.”

Vappu Kaarenoja