Bailaa kansamme!

T:Teksti:

Hohtavahampaiset söpöliinit laulavat yökanttiinista, asuntolan sviiteistä, urheilujoukkueista ja maailmanluokan koulutuksesta.
    Viidentoista minuutin musikaalipläjäys päättyy joukkokohtaukseen, jossa sadat opiskelijat kulkevat tanssiaskelin kameraa kohti kampuksen hyvin leikatulla nurmikolla ja luikauttavat ilmoille:
    ”That`s why we chose Yyyaaaaaa-llleeeeee!!!”
    Tämä ei ole opon tunti High School Musicalista, vaan Yalen yliopiston rekrytointivideo.
    Vielä ei tiedetä, millaista opiskelija-ainesta musikaalipläjäys houkuttaa, mutta se on katsottu YouTubessa yli 463 000 kertaa. Pätkän ovat tehneet Yalen entiset ja nykyiset opiskelijat.
    Suomalaisten korkeakoulujen ystävän ei tarvitse hävetä. Samoilla globaaleilla koulutusmarkkinoilla kilpailevat oppilaitoksemme näyttäytyvät YouTubesta löytyvissä esittelyvideoissaan aivan yhtä levottomina paikkoina. Tuotantojälki ei vain ole aina yhtä laadukasta.

Arcada AMK

Ruotsinkielinen ammattikorkea luottaa auktoriteettiin. Rehtori latelee faktaa oppilaitoksesta ja nojailee samalla rennosti kaiteeseen käytävällä, jolla kamera kiertää.

Hanken

The Safe Investment for Your Future
    Pätkä käynnistyy osoittamalla Suomi Euroopan kartalta. Tyylilaji on asiallisuus ja sanoma kansainvälisyys. Englanninkielinen kurssitarjonta käydään läpi powerpointeilta ääneen luettuna. Professori puhuu jopa ranskaa, klassinen soi. Ulkkariopiskelijat hehkuttavat Hankenia. Pätkällä on arvioiduista videoista eniten katsojia – hieman yli 1€‰500.

Helsingin yliopisto

The Story of Four Campuses
    Kolmen minuutin esittelyvideoon mahtuu kieppuvia värikkäitä kirjaimia, kuvamateriaalia kampuksilta, tilastotietoa, ulkkariopiskelijoiden haastatteluja – ja ilotulitus. Nyt on annettu markkinointiosastolle rahaa. Taustalla soi hillitty viulumusiikki.

Kymenlaakson AMK

Welcome to Study at KYAMK
    Surkeanlaiset kampusta kuvaavat still-räpsäisyt vaihtuvat muun muassa Coldplayn ja Fat Boy Slimin biisien tahdissa.

Lappeenrannan teknillinen yliopisto

Minimalistinen esittelyvideo koostuu still-kuvista, jotka vilahtelevat ohi rockhenkisen biitin tahdissa. Kokonaiskesto on maltillisesti yksi minuutti.

Oulun yliopisto

The Path of Knowledge
    Jopas jotakin. Marmoripylväitä ja Platon. Dna-molekyyli ja Nokia. Pohjanmaan rannikolla oli kukoistava sivilisaatio jo ennen Platonin aikoja, kertoo tiededokumenteista tuttu miesääni. Tunnelma on suoraan yläasteen fysiikan opetusvideoista. Kaikkitietävä isällinen kertojaääni onnistuu olemaan samaan aikaan raivostuttava ja nukuttava.

Savonia AMK

What are you waiting for? Join us!
    Miksi turhaan brassailla akateemisella erinomaisuudella, kun voi riehua käytävillä, läpsiä kavereita tyynyillä ja jorata kirjaston pöydillä? Taustalla soi ruotsalaisbändi Ceaserin parin vuoden takainen hittibiisi Jerk it Out.

Tampere AMK

Discover the Journey
    ”Welcome to Finland. We have affordable meals”, julistaa esittelyteksti näyttöruudun vieressä. Kyseessä on todennäköisesti opiskelijoiden kurssityö. Taas lähdetään liikkeelle paikantamalla Suomi Euroopan kartalla. Kaikuva kertojaääni, syntsapoppi ja graafinen ilme ovat peräisin 1980-luvun scifielokuvista. Pätkä kertoo opiskelijoiden matkasta maailman johtaviksi ammattilaisiksi. Se vie halki kirjaston, ruokalan, auditorioiden ja liikuntasalin.

Vaasan yliopisto

Tämä taitaa olla innokkaan opiskelijan tekosia, ei mainostoimiston. Rakeisten kampusta esittävien still-kuvien taustalla raikaa eksoottinen itämainen musiikki. Katsojan suureksi yllätykseksi video päättyy ruutuun, jossa hulmuavat vieretysten Suomen ja Pakistanin liput.

Ninni Lehtniemi