Ylioppilaskuntien asunnonvälitys lakkaa nykyisessä muodossaan kesään mennessä. HYYn edustajisto päätti siirtää asunnonvälityksen Lyyraan. Sillä säästetään vuodessa noin 40 000 euroa, josta suurin osa on henkilöstökuluja.
    ”Meillä on säästökuuri menossa ja pitää miettiä, mikä on ylioppilaskunnan ydintoimintaa. Tämä on ollut tosi hyvä palvelu, ja siksi on harmi, että siitä joudutaan luopumaan”, sanoo HYYn hallituksen puheenjohtaja Katri Korolainen-Virkajärvi.

HYYn vihreiden edustajistoryhmän puheenjohtaja Tuomas Tuure teki hallituksen budjettiesitykseen muutosesityksen, jossa vaadittiin asunnonvälityksen säilyttämistä. Vihreiden lisäksi sitoutumaton vasemmisto sekä muutamat muut yksittäiset edaattorit äänestivät säilyttämisen puolesta.
    ”Meidän mielestämme asunnonvälitys on ylioppilaskunnan ydintoimintaa. Siitä tykätään palautteen perusteella hirveästi”, Tuure kertoo.
    Muutosehdotus ei kuitenkaan mennyt edustajiston äänestyksessä läpi.
    Vielä ei tiedetä, missä muodossa asunnonvälitys siirtyy Lyyraan. Ylioppilaskunta käy siitä parhaillaan neuvotteluita. Tuure ei usko tyydyttävään neuvottelutulokseen.
    ”Mikään, mitä Lyyrasta on sanottu, ei ole toteutunut. On vaikea kuvitella, että asunnonvälitys alkaisi puolen vuoden siirtymäajan jälkeen toimia siellä.”
    Tuuren mielestä 40 000 euroa on pieni raha näin tärkeästä palvelusta. Hän säästäisi mieluummin vuokraamalla Domus Gaudiumin saunatilat ulkopuoliselle.
    ”Tuntuu absurdilta, jos sauna asetetaan asunnonvälityksen edelle.”

Korolainen-Virkajärven mielestä asunnonvälityksen käyttäjiä on ylioppilaskunnan jäsenmäärään suhteutettuna vähän.
    Viime vuonna välitykseen otettiin joulukuun alkuun mennessä 856 asuntoa. Asunnonhakijoita oli koko vuonna 1 940 opiskelijaa, joista 520 haki asuntoa englanniksi.
    Tuure muistuttaa, että palvelu on ollut tärkeä erityisesti vaihto-opiskelijoille.
    ”Ulkomaisilla opiskelijoilla ei ole täysin selvää kuvaa siitä, mihin Suomessa kannattaa suostua ja minkälaista vuokraa kannattaa maksaa. Asunnonvälitys on karsinut huijausyrityksiä, koska vuokranantajat tietävät, että välittäjä käy asuntoilmoitukset läpi.”
    Korolainen-Virkajärvi korostaa, että myös Lyyran asunnonvälityksestä halutaan kolmikielinen.
    Asunnonvälitystä ei silti pitäisi sen lakkauttamista vastustaneiden mielestä ulkoistaa kokonaan vapaille markkinoille.
    ”Kun ihmisiä on joka syksy hätämajoituksessa, tällaista palvelua pitäisi lisätä eikä vähentää”, Tuure sanoo.

Anna-Sofia Berner
Kuva Teemu Granström

HÄH?

– Ylioppilaskuntien asunnonvälitys välittää yksityisten vuokranantajien asuntoja Helsingin yliopiston, Sibelius-Akatemian ja Kuvataideakatemian opiskelijoille. HYY on kantanut siitä päävastuun.
– Palvelu on ilmainen sekä asunnonhakijalle että vuokranantajalle.
– Aalto-yliopiston ylioppilaskunta jättäytyi vuodenvaihteessa pois palvelusta. Ehdotus asunnonvälityksen siirrosta Lyyraan oli kuitenkin tehty jo ennen tätä tietoa.