Uljas, hullu vuosi

T:Teksti:

Sanomatalo, ylioppilaslehtien tapaaminen, helmikuu 2009. Päätoimittaja Veera Järvenpää esittelee ensimmäistä Itä-Suomen yliopiston ylioppilaslehteä Uljasta.
    ”Seuraavassa lehdessä on rajua kamaa!” hän uhoaa.
    Vuotta myöhemmin Järvenpää vastaa puhelimeen kesken työhuoneen tyhjennyksen. On hänen viimeinen työpäivänsä.
    Ihan näin ei pitänyt käydä.
    Kama oli rajumpaa kuin kukaan osasi aavistaa. Uljas uutisoi ylioppilaskuntien kokoomuslaisten puheenjohtajien kuulumisesta rasistiseen Facebook-yhteisöön.
    Uutinen oli liikaa Joensuun yliopiston johdolle, joka yritti estää numeron postituksen abeille ja vetosi lehden kanssa tehtyyn yhteistyösopimukseen.
    Järvenpää kertoi painostuksesta julkisuuteen. Tapaus uutisoitiin Helsingin Sanomia myöten.
    Kuopion ja Joensuun yliopistojen ylioppilaskunnat antoivat lausunnon, jossa tukivat Uljaan journalistista linjaa. Sisällä kuitenkin kuohui.

Seurasi kummallisia asioita, Järvenpää kertoo. Ylioppilaskuntien kanssa verkostoituminen ei onnistunut. Jopa menotietojen perään joutui soittelemaan.
    Kaikkialta kuului mutinaa ja huhuja. Niiden mukaan esimerkiksi opiskelijoiden asuntosäätiöt lopettaisivat ilmoittelun Uljaassa. Marraskuussa Järvenpää kuuli, että Krp:lle aiotaan tehdä tutkintapyyntö Uljaassa julkaistusta kuvasta, jossa toimittaja poseeraa aseen kanssa.
    Rasismikohun aikoihin Kuopion yliopiston ylioppilaskunnan pääsihteeri, nykyinen Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan (ISYY) pääsihteeri Janne Mertanen huomautti edustajiston iltakoulussa, että jos lehden linja ei miellytä, siltä voi aina lyödä rahahanat kiinni.
    Joulukuussa ISYYn edustajisto päätti leikata Uljaksen budjettia yli neljänneksellä: 186€‰000 eurosta 140€‰000 euroon. Kuopion osa-aikainen kampustoimittaja Petra Nylund irtisanottiin ja avustajabudjetti leikattiin 10€‰500 eurosta 2 500 euroon.
    Järvenpää ei usko, että kyseessä oli sattuma.
    ”Herää kysymys, oliko rahahanojen sulkeminen johtava ajatus budjetin valmistelussa.”
    ISYYn puheenjohtaja Maria Röykkä kiistää yhteyden.
    ”Ylioppilaskuntien yhdistymisen vuoksi kaikkea toimintaa leikattiin. Samassa suhteessa karsittiin myös Uljaan budjettia. ISYYn jäsenmaksu, 104 euroa, on suhteellisen korkea, eikä edustajisto halunnut enää korottaa sitä.”

Joululomalla Järvenpää päätti irtisanoutua, koska koki, ettei pysty tekemään laadukasta lehteä leikatulla budjetilla.
    ”Kun keväällä siirryin kesälomille, minulla oli ylityötunteja yli 120. Syksyllä niitä kertyi 80. Se kertoo, ettei viimevuotinen organisaatiommekaan riittänyt tekemään tällaista lehtituotetta.”
    Röykän mielestä uusi budjetti on riittävä.
    ”Sijoitamme lehteen kymmeniä tuhansia. Esimerkiksi Lapin ylioppilaslehteä tehdään nollabudjetilla.”

Järvenpää aloittaa uudessa työpaikassa muutaman viikon kuluttua. Kuopiosta vuosi sitten ostettu kaksio menee vuokralle. Uusi työpaikka on Järvenpään unelmaduuni. Hänestä tulee paikallislehden tuottaja. Siitä hän kiittää ylioppilaskuntaa.
    ”Leikkauspäätös pontevoitti hakemaan työtä, jonka haastavuustaso on sitä luokkaa, etten uskonut saavani sitä.”
    Pakatessa Järvenpäälle on hiipinyt huono omatunto.
    ”Minusta on tehty marttyyria, mutta tämä on henkilökohtainen voitto kaikin puolin. En vain tiedä, miten vahvasti se on tehty lukijoiden kustannuksella.”

Ninni Lehtniemi
Kuva Ilkka Toivanen