Nyt myös dvd!

T:Teksti:

Katsastus on täydellinen kulttielokuva. Pikkukaupungissa vietetyistä häistä käynnistyvä juoni on absurdi, päähenkilöt omalaatuisia mutta sympaattisia ja heidän kielenkäyttönsä aidolla tavalla roisia.
    Näyttelijät Vesa Vierikon ja Sulevi Peltolan johdolla tekevät upeat roolisuoritukset pohjoisen kylän lapsellisina aikuisina. Yhtä pääroolia näyttelee autonrotisko, jota käydään katsastuttamassa Ruotsissa asti.
    Matti Ijäksen ohjaaman tv-elokuvan ensiesitys oli vuonna 1988.
    ”Leffa erottui totutusta niin paljon, että se hätkähdytti ja jäi kerralla mieleen”, kertoo Petteri Koponen, joka näki elokuvan ensimmäistä kertaa 15-vuotiaana.
    Kulttimainetta lisää se, että seuraavaa televisioesitystä piti odottaa lähes 20 vuotta. Tuon ajan leffa kiersi fanien keskuudessa lämpiminä muistoina ja kuluneina vhs-nauhoina.
    ”Jollakin oli leffasta kopion kopion kopio. Pitkin 1990-lukua järjestimme istuntoja, joissa juotiin kaljaa ja katsottiin leffa. Kärsinyt kuvanlaatu ei haitannut. Leffan arvot ovat muualla.”
    Koponen, 37-vuotias raumalainen tehdasvartija, on nähnyt elokuvan kymmeniä kertoja ja perustanut sille Facebook-ryhmän. Hänestä Katsastus on Suomen paras elokuva.
    Vuosia Koponen lähetti sähköpostia Ylelle ja toivoi uusintaa. Adressikin laadittiin. Viitisen vuotta sitten se viimein tuli Teemalta – juuri kun Koponen oli ehtinyt konvertoida vhs-kopionsa dvd:ksi.
    Kuun lopussa elokuva julkaistaan viimein virallisesti dvd:llä, sopivasti Ijäksen 60-vuotisjuhliin.

Sotkuiset tekijänoikeudet haittaavat usein suomalaisten kulttielokuvien dvd-julkaisua, kertoo markkinointipäällikkö Tero Hiltunen Katsastusta levittävästä VL-Musiikki Oy:stä.
    ”Ylen arkistoissa on hirveä määrä klassikoita, jotka pitäisi julkaista dvd:llä. Pelkästään Katsastuksen tyyppisiä elokuvia on kymmenkunta. Osa on Ylen osatuotantoja, jotka on tehnyt yksityinen tuotantoyhtiö, jolloin tekijänoikeudet ovat jakaantuneet”, Hiltunen sanoo.
    Katsastuksen dvd-julkaisua viivytti se, ettei Kirjailijaliitolla ja Ylellä ollut sopimusta kirjoihin perustuvien Ylen tuottamien elokuvien ja tv-sarjojen uudelleenjulkaisusta. Elokuva perustuu Joni Skiftesvikin novelleihin.
    Sopimus saatiin vuoden 2008 lopussa. Siksi esimerkiksi Myrskyluodon Maija (1975) julkaistaan dvd:nä vasta tänä vuonna.
    Petteri Koponen iloitsee kun saa viimein suosikkielokuvansa dvd:nä – muidenkin puolesta.
    ”Katsastus on sen tason elokuva, että sen on oltava kaikkien nähtävillä. Näillä televisiolupamaksuilla on jokaisen suomalaisen oikeus saada se itselleen.”

Matti Markkola

Missä viipyy uudelleenjulkaisu?

Kuutamosonaatit I ja II (1988 ja 1991)
Suomen ensimmäisenä modernina kauhuelokuvana pidetty, Kyyrölän sekopääperheestä kertova kulttielokuva, ja sen huumorilla höystetty jatko-osa Kadunlakaisijat.
    Ohjaaja ja käsikirjoittaja Olli Soinio: ”Elokuvan tuottanut Filminor meni 1990-luvulla konkurssiin. Konkurssipesän realisointi päättyi vasta muutama vuosi sitten. Yle osti elokuvien tv-oikeudet, muut oikeudet palautettiin tekijöille. Eli dvd on tulossa, ehkä jo syksyllä!”

Yksinteoin (1990)
Kerran televisiossa esitetty, Jussi Parviaisen hyytävä, omaelämällinen eromonologi.
    Ohjaaja Pekka Lehto: ”Kuten monet 1980-luvun lopun ja 1990-luvun alun elokuvat, Yksinteoin oli väliinputoaja, kun siirryttiin vhs-levityksestä dvd:hen. Toistaiseksi kukaan ei ole nähnyt sen digitalisoimisessa bisnestä.”

Ripa ruostuu (1993)
Tragikomedia Sam Huberin esittämästä Ripasta, nuoresta elokuvaohjaajasta, jonka elämä menee alamäkeen.
    Ohjaaja ja käsikirjoittaja Christian Lindblad: ”Yle on omat osuutensa leffasta näyttänyt ja tekijänoikeudet ovat siirtyneet firmalleni. Mikään ei siis estäisi sen julkaisemista dvd:nä. Kysymys kuuluu, kuka sen julkaisisi?”

Joulubileet (1996)
Rikostoverit järjestävät vankilasta vapautuvalle kaverilleen joulujuhlan – keskellä kesää.
    Ohjaaja Jari Halonen ei halunnut kertoa, miksi elokuvaa ei ole julkaistu dvd:llä.